View Single Post
  #138  
Vechi 22.03.2008, 15:41:40
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

iata ce scrie intr-un articol chiar pe acest site, vizavi de mult invocatele recomandari ptr femei ale Sf Ap. Pavel, care intelegem ca au fost facute intr-un anume context cultural istoric:

<<Sfantul Ap. Pavel a incercat sa introduca portul valului de catre femei si in comunitatile crestine provenite din lumea pagana, ignorand insa faptul ca, in traditia lumii elenistice, valul era purtat doar cu prilejul nuntii sau ca o componenta care tinea mai mult de moda. Femeile din Corint au refuzat portul valului, asa incat Sfantul Ap. Pavel a batut in retragere si a incercat sa vina cu argumente in prima sa epistola trimisa corintenilor (I Cor. 11, 2-16): "capul" barbatului este Hristos, iar "capul" femeii este barbatul; barbatul nu trebuie sa-si acopere capul, pentru ca el este "chipul si slava" lui Dumnezeu, pe cand femeia este doar "slava" barbatului. Sfantul Pavel incearca sa sublinieze ca, dupa cum barbatul nu poate participa la slujbele Bisericii cu parul lung, tot la fel, femeia fara a avea parul acoperit cu un val (cf. W. Schrage, Der erste Brief an die Korinther, pp. 487-541).

Unii Parinti si scriitori ai Bisericii au continuat si ei sa sustina aceeasi atitudine a Apostolului Pavel fata de portul femeii. Astfel, la inceputul secolului al III-lea, Tertulian, in lucrarea sa De virginibus velandis, cerea ca toate fecioarele sa poarte valul nu doar in biserica, ci oriunde in public. Acest lucru avea sa fie respectat mai tarziu cu strictete mai ales in randul calugaritelor si surorilor din ordinele monahale.

[...]Astazi, insa, atat in Rasaritul ortodox cat si in Apus, folosirea basmalei de catre femei in spatiul liturgic sau in afara lui nu mai prezinta un interes special din partea preotilor sau episcopilor, in afara unor exceptii, dar tot mai putine.>>
Reply With Quote