Catolicii din cate cunosc eu se bazeaza pe urmatoarele versete pentru a justifica existenta papei si institutiei papale: " 15. Si le-a zis: Dar voi cine ziceti că sunt?
. Răspunzând Simon Petru a zis: Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
. Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit esti Simone, fiul lui Iona, că nu trup si sânge ti-au descoperit tie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri.
. Si Eu îti zic tie, că tu eeti Petru si pe această piatră voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui.
. Si îti voi da cheile împărătiei cerurilor si orice vei lega pe pământ va fi legat si în ceruri, si orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat si în ceruri)Matei 16:16-19) si
" Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubesti tu mai mult decât acestia? El I-a răspuns: Da, Doamne, Tu stii că Te iubesc. Zis-a lui: Paste mieluseii Mei.
16. Iisus i-a zis iarăsi, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubesti? El I-a zis: Da, Doamne, Tu stii că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstoreste oile Mele.
17. Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubesti? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubesti? si I-a zis: Doamne, Tu stii toate. Tu stii că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paste oile Mele.(Ioan 21:15-17)
deci se poate justifica rolul si existenta unui pastor universal al Bisericii urmas a lui Petru? cum explicam noi ortodocsii catolicilor aceste versete cand ne sunt puse inainte pentru a ne face sa credem in necesitatea existentei unui Suveran pontif?
|