Citat:
În prealabil postat de catalin2
Toti protestantii spun asta, inclusiv tu. Ortodocsii si celelalte culte nu sustin asta.
|
Ba tu esti singurul care sustine asta. Niciun alt ortodox nu sustine asta.
Citat:
Aici e intelegerea gresita, nu poate fi falsa o parte a invataturii Bisericii.
|
Ba da, ortodocsii asa cred. Uite ce spui singur mai jos:
Citat:
Aici e corect, chiar si ortodocsii sustin asta, catolicismul deviase de la dreapta credinta, de 500 de ani.
|
Deci, cu 500 de ani inainte de schisma, Biserica deviase.
Dupa parerea ta, timp de 500 de ani, Biserica a avut si invataturi deviate.
Acele invataturi deviate nu pot fi numite false?
Citat:
Cu atat mai mult in cadrul Bisericii, Duhul Sfant nu poate spune niciun adevar.
|
Normal ca Duhul Sfant nu poate spune neadevaruri sau invataturi deviate.
Insa Biserica nu e Duhul Sfant. Sunt entitati diferite.
Citat:
In acest fel contrazic toti protestantii Sfanta Scriptura, spunand ca Biserica a avut invataturi false pana la ei.
|
Intre acesti protestanti tu asezi si ortodocsii. Asa afirmi, ca Biserica a avut invataturi deviate timp de 500 de ani
Citat:
Atat penticostalii, cat s fiecare cult spune ca toate invataturiloe lor sunt adevarate, la fel ca si Biserica Ortodoxa.
|
Aici ai perfecta dreptate.
Citat:
Luther nu a vrut sa reformeze invatatura catolica, ci a protestat impotriva practicarii indulgentelor.
|
Si nu numai. Este o abordare superficiala si simplista.
Citat:
Continui cu aceeasi minciuna deliberata si denigrare a ortodoxiei.
|
Nu am mintit niciodata si nu am denigrat niciodata ortodoxia.
daca tu consideri ca am facut-o, selecteaza minciuna sau denigrarea si pune-o aici.
Citat:
Desi ti-am explicat clar care e adevarul, il stii.
|
Nu te supara dar asa-zisele tale explicatii, nu sunt litera de Evanghelie pentru mine. De altfel eu consider ca tu abia ai iesit din intunericul ateismului si te-ai si facut invatator. Dupa parerea mea mai ai inca mult de muncit pe branci pana sa ajungi la nivelul de a-mi da mie o explicatie.
Citat:
Biserica a fost fondata la Cincizecime, nu a aparut acum 1000 de ani, nu e secta.
|
Absolut corect.
Citat:
Vorbim doar ca avem ce vorbi.
|
Unii dintre noi. Mai ales tu.
Citat:
Era vorba de diferenta intre invatatura ortodoxa si cea catolica, protestantii oricum nu intrau aici, fusesera descalificati la celalalt criteriu.
|
Ce inseamna celalalt criteriu?
Citat:
Asa cum si Sfanta Scriptura e doar una, nu sunt mai multe variante.
|
Atunci cum de necalcedonienii si ortodocsii si catolicii si protestantii s-au despartit unii de altii anatemizandu-se reciproc?
Citat:
Inseamna ca nu ai inteles nimic din ce am spus pana acum?
|
Eu inteleg tot ce se spune sau se scrie in mod clar, logic, documentat.
Daca nu am inteles ceva inseamna ca ai fost confuz.
Citat:
Iti explic din nou: necalcedoneienii s-au despartit de Biserica, desi aproape toti au spus ca invatatura monofizita e gresita.
|
Asta-i tare: "aproape toti au spus ca invatatura lor e gresita, cu toate astea s-au despartit de Biserica".
Citat:
Dar ei nu au sustinut ca Biserica ar fi avut invataturi gresite pana la ei, ci ca toata invatatura a fost adevarata (inclusiv monifizismul).
|
Citat:
Catolicii s-au despartit de celelallte patru Patriarhii spunand ca invatatura de pana atunci in Biserica a fost adevarata in totalitate.
|
Cred ca tu nu ai citit niciodata bula de excomunicare a patriarhului Mihail Cerularie si a tuturor celor care s-ar uni cu el.
Ti-ar fi o lectura de folos.
Citat:
Luther si protestantii au inventat o noua invatatura, sustinand ca invatatura de pana atunci a fost gresita, partial (avea dreptate in privinta catolicismului, dar tot nu putea exista ncicio invatatura corecta, adica Biserica stalp si temelie a adevarului).
|
Vezi, avea dreptate, normal. Insa nu a invenat nicio invatatura nou ci a adus inapoi in Biserica invatatura si practica apostolica.
Citat:
Bisericile nu s-au despartit unele de altele,
|
Inseamna ca bisericile necalcedonienii si cele ortodoxe, catolice si protestante sunt in deplina unitate.
Citat:
Biserica este de la inceput si va fi pana al sfarsit, nu se poate faramita.
Biserica este una singura, daca un membru devine musulman nu insemna ca s-a despartit Biserica sau s-a faramitat.
|
Absolut corect. Biserica Nevazuta. Insa crestinii si bisericile locale se mai cearta si se mai despart.
Citat:
Biserica nu poate avea decat o invatatura in totalitate corecta, pentru ca este stalp si temelie a adevarului, nu a unei sume de neadevaruri si adevaruri.
|
Ba tu asa ai zis ca a fost timp de 500 de ani.
De fapt asa a fost, este si va fi pana la parousie.
Citat:
De altfel fiecare cult sustine acelasi lucru, ca invatatura lui e in totalitate corecta, nu exista nici macar unul sa spuna ca invatatura lui e partial incorecta sau ca in alt cult e mai multa invatatura corecta decat in a lui.
|
Perfect adevarat. La fel zice si cultul ortodox, cum zic toate celelalte.