View Single Post
  #1476  
Vechi 24.02.2018, 23:08:04
Krautrock Krautrock is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.07.2016
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 193
Implicit

Citat:
În prealabil postat de petrut-angel Vezi mesajul
Mai exista in ziua de astazi aceasta practica?Dak da,atunci de unde vine ea?Penticostalii spun ca aceasta limba vine de la Dumnezeu!!!Si dau ca exemplu 1corinteni14:2.De asemenea ei mai spun,pe temeiul 1 corinteni 13:1 ca aceste limbi,sunt "limbi ingeresti"!!! Care este adevarul?
Mai intai, aceste limbi ingeresti ale vorbirii in limbi, cum sunt ele?

1. Au gramatica? In limbile omenesti cuvintele sunt grupate in clase gramaticale si isi schimba forma in functie de anumite categorii gramaticale de gen, numar caz timp mod, persoana diateza etc. De asemenea in limbile omenesti la nivelul propozitiilor exista diferite relatii de coordonare si subordonare, nucleul propozitiei e dat de existenta unui predicat, iar la nivelul frazei exista de asemenea relatii de coordonare intre propozitii si de subordonare intre regente si subordonate. In limbile ingeresti e tot asa?

2. Cuvintele, propozitiile si textele au sens? In limbile omenesti cuvintele semnifica anumite lucruri (obiecte, actiuni), propozitiile au un sens determinat de sensul partilor componente, iar textele isi dobandesc intelesul in functie de propozitiile sau frazele care le compun. Uneori aceste elemente de limbaj manifesta fenomenul de polisemie, de exemplu atunci cand un cuvant poate sa insemne mai multe lucruri sau atunci cand o propozitie poate fi inteleasa in mai multe feluri. Limbile ingeresti sunt tot asa?

3. Au sistem fonologic? Limbile omenesti au cuvinte constituite din foneme. Acestea sunt un soi de sunete, insa la un nivel mai abstract. De exemplu in limba engleza cuvantul "fit" difera de cuvantul "feet" prin lungimea sunetului "i" sau "bit" difera de "beat" tot din acest motiv. Iar fonemele pot fi grupate in vocale, consoane sau semivocale. Limbile ingeresti seamana cu ceea ce am zis aici?

4. Evolueaza? Limbile omenesti sufera in general un proces de transformare care fac ca ele sa devina in timp limbi diferite de ceea ce au fost. De exemplu proto-indoeuropeana s-a transformat in decursul mileniilor in greaca, latina, sanscrita, persana, hittita etc. Limbile ingeresti se transforma si ele?

Pentru ca daca limbile ingeresti nu satisfac punctul 1, cei care vorbesc in limbi pot da cuvintelor orice forma si le pot pune in orice relatie, adica rezultatul este haos.

Iar daca limbile ingeresti nu satisfac punctul 2, adica ele nu au semantica, atunci fie orice cuvant inseamna orice, fie niciun cuvant nu inseamna nimic, deci rezultatul este fie babilonie, fie dialog al surzilor cu mutii.

Pe cand daca limbile ingeresti nu satisfac punctul 3, adica nu au un sistem fonologic, atunci fie ca orice sunet poate fi pus in locul oricarui alt sunet, fie numarul sunetelor din limba e infinit, asadar rezultatul este fie oracait de broaste, cantec de privighetoare, gangurit de bebelus etc., fie zgomot.

Si in sfarsit, daca nu e satisfacut punctul 4, cum se face ca nicaieri in lumea asta nu se mai vorbeste limba ingereasca, mai ales ca daca e imuna la evolutie fonetica si semantica ar fi trebuit ca ea sa fie unica limba vorbita pe pamant? Dar probabil ca ea a fost inlocuita in timp de limbile omenesti care provin mai mult ca sigur dintr-o alta radacina complet diferita de orice limba ingereasca.

Daca limbile ingeresti satisfac toate cele 4 puncte, inseamna ca ele respecta toate conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o limba omeneasca, prin urmare nici n-are rost sa le numim limbi ingeresti.

Stiu pe cineva care vorbeste perfect limba ingereasca: dracul. E de altfel limba lui materna, ca a fost si el inger la un moment dat.

Citat:
În prealabil postat de MarinaAlca Vezi mesajul
Aici unde ma aflu, se practica "graiul in limbi" in biserica catolica.... mie mi se pare cel putin dubios acest gen al lor, chiar am impresia ca unii o practica ptr ca "e la moda"..... ca sa nu mai spun cata energie negativa degaja....simti efectiv prezenta raului acolo!!!!!!!!
E clar! Atunci cand auzi: "Trumbhaldnafrqwurrdwalndwa whrhwhernnazdrumwlahdna brfhdmundlnga brhgnudlgnshnrdgvaaa" nu poti simti decat energie negativa. Cam acelasi lucru ca si atunci cand asisti la un botez si auzi cuvantul "satana" la fiecare doua minute si inca repetat daca se poate de trei ori ca sa iti intre bine in cap.

Citat:
În prealabil postat de BogdanF2 Vezi mesajul
Din cate inteleg eu de la Parinti, vorbirea in limbi inseamna altceva. Inseamna ca cel care are acest dar vorbeste in limba lui materna, iar ascultatorii, cu alte limbi materne, il aud ca si cum ar vorbi in limba lor materna.
Adica una spune omul si alta auzi tu. Nu zic, ar fi utila o asemenea forma de magie pentru ca ne-ar scuti pe vecie de necesitatea oricarei traduceri. As ajunge si eu in sfarsit sa inteleg chineza, ca de multa vreme ma chinui.

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga Vezi mesajul
voebirea inlimbi inseamna ca duhovnicul sa vorbeasca in limba lui ,iar celalat care este de alta nationalitate sa vorbeasca in limba lui ,iar ei fiecare SA INTELEAG CE ZICE CELALAT ,caciapostolii AU FOST INTELESI DE AUDITORIU IN ACEA VREME ,CA ALTFEL CUM S-AR FI CRESTINAT DC N-AR FI INTELES CE ZIC APOSTOLII!
Pai ar fi tradus apostolii! Ar fi tradus, ce sa faca? Ca altfel ioc crestinare!

Citat:
În prealabil postat de mihailt Vezi mesajul
Chiar daca penticostalii ar vorbi in limbi straine asta nu ar fi o dovada a pogorarii Duhului Sfant.
Si unii posedati de duhuri necurate vorbesc in limbi straine.
Unii din acestia vorbesc chiar si romaneste. Chiar mai frecvent decat limbi straine.

Citat:
În prealabil postat de veveritza Vezi mesajul
Penticostalii zilelor noastre isi justifica vorbirea in limbi bazandu-se pe Epistola I a Sf. Apostol Pavel catre Corinteni, cap.12:14; dar Sf.Ap.Pavel scrisese aceasta epistola tocmai cand "limbile" devenisera pricina de dezordine in Biserica din Corint.
In calitatea noastra de crestini ortodocsi noi stim cu siguranta ca vorbirea in limbi ca dar autentic al Sfantului Duh nu poate sa se manifeste in afara Bisericii lui Hristos! ""
Pr. Serafim Rose
Aha, deci si la ortodocsi se vorbeste in limbi. Dar e o vorbire de uz intern. Ciudat cum un simplu pasaj din capitolul al II-lea din Faptele Apostolilor poate isca o asemenea incurcatura intre crestini astfel incat fiecare sustine ca poate vorbi in limbi, insa fiecare refuza celorlalti dreptul de a o face. Un lucru e clar: limbile acestea de foc, ingeresti nu ajuta la comunicare ci servesc mai mult pentru incurcarea limbilor astfel incat:

5. Daca o limba nu are drept scop comunicarea, ea nu e limba.

Acesta e ultimul punct pe care ar fi trebuit sa-l adaug la lista conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca un lucru pentru a putea fi numit limba omeneasca.

Last edited by Krautrock; 24.02.2018 at 23:14:57.