bitza, pui foarte multe intrebari, si scopul crestinilor nu este sa intre in dispute pe teme de lege, etc:
Tit 3:9 Iar de intrebarile nebunesti si de insirari de neamuri si de certuri si de sfadirile pentru lege, fereste-te, caci sunt nefolositoare si desarte
Totusi iti voi raspunde la ele doar ca sa iti ofer raspunsuri si nu disputa, eu nefiind teolog:
1. Termenul de eretic cred ca este potrivit pentru NP, in masura in care fondatorii cultelor NP, sunt oameni nesfinti, batjocoritori, rebeli, si a faptului ca au sfasiat turma Domnului Iisus
2. Parti bune probabil ca NP au, dar trebuie sa fim atenti, pentru ca Pavel ne spune ca tovarasiile rele strica obiceiurile bune. Acesti oameni sunt dispretuitori de preoti si de cele sfinte.
3. Este imposibil pentru un grup crestin sa nu aiba si traditie. De exemplu nu o sa gasesti in Biblie cuvatul "Baptist" sau "Penticostal". Numele denominatiunii NP, se poate automat considera ceva ce tine de traditie. Corect spus: NP se ghideaza probabil dupa Biblie si dupa o traditie inventata, diferita de cea a Bisericii Ortodoxe.
4. Din moment ce circumcizia era practicata in Vechiul Testament a 8-a zi, botezul poate fi practicat prin analogie la varste fragede. Exista referinte cand in Noul Testament ni se spune ca in urma vestirii, au fost botezatati oamenii "si toata casa lor" (deci si copii). Unde scrie in Biblie o varsta la care sa se faca botezul? Nu exista o varsta. Incercarea de a gasi una, naste o noua traditie.
5. Multe culte NP cinstesc sau respecta Sfanta Cruce, deoarece este un simbol. Simboluri au si ei in marea lor majoritate.
6. NP nu isi fac Sfanta Cruce, pentru ca au fabricat o alta traditie. Cred ca pentru unii fondatori de denominatiuni, le este placut sa devina ingineri ai unui nou cult si sa proiecteze o alta traditie de business. Asha se face ca apar mii si mii de culte.
|