View Single Post
Vechi 16.03.2018, 07:15:12
Ali Baba Ali Baba is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2017
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Penticostalul Traditional Vezi mesajul
Eu propun ca de acum si pan' la vară sa lasam berea si sunca din meniu si sa vizitam o sala de forta de doua ori pe saptamana! Sa putem merge la plaja linistiti
Si sa revenim la oile nastre:

Sugerezi ca almah inseamna femeie tanara casatorita sau femeie tanara care si-a inceput viata sexuala?

Intreb pentru ca mie dezbaterea mi se pare o falsa problema. Almah este este o femeie tanara. Ca "virgină" e un termen prea precis, pot fi de acord.
Insa am impresia ca in niciun caz prin folosirea lui "almah" nu se insinueaza ca tanara fata ar fi avut vreo relație sexuala.

Din cate stiu, almah este de patru ori folosit (la singular) in VT:
1. Geneza 24:43. Se cauta o sotie pentru Isaac. Mi se pare de bun simt să presupunem ca se cauta o almah virgina.
2. Exod 2:8. Sora mai mare a lui Moise care l-a vegheat cand el a fost gasit pe Nil de fata lui Faraon. Midrash spune ca Miriam avea aproximativ sapte ani la acel moment. Putem presupune ca era virgina.
3. Proverbe 30:19. E greu de depistat calea pe care merge un barbat spre o fata. Sa zicem ca e confuz, ar fi posibil ca fata sa fi avut relatii intime inainte dar se poate si sa fi fost virgina.
4. Isaia 7:14. "Almah va naste un fiu". Daca si in primul si in al doilea verset in care este folosit almah, se vorbeste despre o virgina, nu vad de ce nu as crede ca traducerea "fecioara va naste un fiu", este una rezonabila...
eu nu vreau sa spun decat ca biserica s-a schimbat permanent si ca pretentia cultelor de continuitate a invataturilor apostolice este destul de putin sustinuta de fapte. marele adevar sta in ceea ce spune colegul patrie si credinta mai sus, in ceea ce a postulat, ca sa zic asa, acel important teolog, problema e sa nu fim obtuzi si "obsedati" precum grasul simpllu.

biserica din ierusalim condusa de iacob a fost o realitate, este foarte interesanta istoria ei si nu este ciudat felul in care a disparut din istoria crestinismului fara sa-i influenteze intr-un mod decisiv evolutia? doar este vorba despre prima mare comunitate crestina, doar este vorba despre fratele lui Iisus.

in ceea ce priveste controversa, repet afirmatia, niciun important teolog crestin contemporan, bun cunoscator al acelor limbi, nu mai neaga faptul ca a fost o greseala de traducere. evreii au facut-o mai demult, de exemplu almah putea fi si o femeie care nascuse deja.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.