Citat:
În prealabil postat de Krautrock
Era vorba despre Constantin cel Mare despre care spuneam ca si-a ucis fiul cel mare si pe a doua nevasta.
Presupun ca va referiti la afirmatia mea privind la acest "sfant" al ortodoxiei. Nici nu ma asteptam la o altfel de reactie. Atunci cand un apologet al crestinismului are lacune in ce priveste istoria, sau istoria pune intr-o lumina negativa un anumit personaj care a contribuit in mod esential la edificarea ideologiei crestine, argumentele care sunt puse la bataie vor face parte din categoria sofismelor de tip "ignoratio elenchi". In cazul acesta concret, dumneavoastra ignorati chestiunea si mutati obiectul discutiei inspre o anumita calitate pe care mi-o atribuiti, anume aceea de a abera cu gratie.
|
Intre timp am studiat mai atent care e adevarul despre Sfantul Constantin cel Mare. Sunt mai multe surse despre viata Sfantului Constatin cel Mare, se pare ca datele impotriva sa au fost luate de la un scriitor pagan (nu era istoric), Zosimis, care le-a scris dupa 150 de ani de la trecerea la Domnul a sfantului, multe din ele nefiind adevarate. Zosimos era pagan si era suparat ca sfantul a lasat religia pagana si a adoptat crestinismul si ca a ajutat la raspandirea crestinismului, prin interzicerea persecutarii crestinilor. Aceasta sursa a fost preluata de iluministi (inclusiv Voltaire), care erau si ei impotriva crestinismului, vazandu-l "vinovat" de raspandirea crestinismului tot pe Sfantul Constantin cel Mare. Inca din timpul domniei sale paganii din Imperiu au fost impotriva lui, atunci cand s-a dus la Roma si nu a vrut sa jertfeasca unui zeu paganii au distrus statuile imparatului, deteriorandu-le fata.
Nu exista nicio dovada ca Sfantul Constatin i-a omorat pe fiul sau si pe sotia sa (in afara de afirmatiile istoricului pagan). Ceea ce se stie e ca sotia sa, Faustina, era geloasa ca fiul cel mare al imparatului, care era din prima casatorie, era mai apreciat decat cei trei fii ai sai cu imparatul, in special de Sfanta Elena. A inventat o conspiratie, ca fiul ar complota pentru uciderea imparatului. Se pare ca n-a avut succes, pentru ca apoi l-a acuzat ca s-a dat la ea. Imparatul daduse chiar cu o luna inainte o lege impotriva adulterului, care pedepsea cu moartea pe cei ce faceau asta. Imparatul a ascultat de vorbele sotiei si fiul a fost judecat, dar nu a fost omorat, ci doar exilat. Acolo, in exil, acesta a fost omorat, dar nu exista nicio porunca a imparatului sa se faca asta, desi era in conformitate cu legile. Cel mai probabil a fost omorat tot la porunca sotiei imparatului, singura care avea un motiv. Intre timp Sfanta Elena se intoarce in capitala si descopera ca a fost o conspiratie pusa la cale de sotia imparatului, Faustina. Scriitorul pagan spune ca a fost omorata la scurt timp, dar afirmatia sa e contrazisa de Fer. Ieronim, care a trait intr-o perioada mai apropiata de Sfantul Constatin, imediat dupa el. Fer. ieronim, un invatat si istoric, spune ca sotia imparatului, Faustina, a murit la 3-4 ani dupa ce fusese omorat fiul imparatului. Bineinteles, fara sa stie ce va scrie acel scriitor pagan peste cativa ani. Rezulta ca moartea sa nu a fost o represiune pentru conspiratie si ca sfantul nu a avut vreo legatura cu asta. Informatiile sunt si de aici:
https://www.pemptousia.ro/2013/05/co...oric-partea-i/
Tot scriitorul pagan spune si alte neadevaruri despre Sfantul Constatin, faptul ca imperiul se afla intr-o stare proasta. De fapt a fost complet invers, imperiul a fost la apogeul infloririi lui, sfantul a recucerit chiar si o parte din Dacia, abandonata dupa retragerea aureliana. Sfantul Constatin nu doar ca nu i-a persecutat pe pagani, dar a fi finantat construirea de temple, pe langa multe biserici pe care le-a construit. Sfantul doar a interzis persecutia crestinilor, toti din imperiu fiind lasati sa practice ce credinta vor, fara presiuni. Sfantul Constatin a facut multe lucruri bune, a dat posibilitatea eliberarii sclavilor, care puteau deveni angajati cu simbrie. A interzis insemnarea cu fierul rosu a fetelor scalvilor, a dat legi impotriva omorarii scalvilor, a adoptat legi pentru protejarea femeilor si copiilor.
Din punct de vedere religios, se scrie ca la mormantul sfantului se faceau vindecari, iar un alt istoric spune ca minunile sale erau intocmai celor ale Sfantului Spiridon (un mare facator de minuni, care a trait in aceeasi perioada). Sfantul a fost numit intocmai cu Apostolii, acest titlu fiind acordat celor ce au ajuta tla convertirea unor popoare:
https://ro.orthodoxwiki.org/%C3%8Entocmai_cu_Apostolii