View Single Post
Vechi 05.04.2018, 00:07:11
Ali Baba Ali Baba is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2017
Implicit

nu mai insist, ramai cu wiki si cu celelate tampenii pe care le citesti si pe care le crezi. dar uite, iti dau mai jos un punct de vedere ortodox, strict ortodox. fac un efort deosebit pt tine, trebuie sa-l copiez cuvant cu cuvant, dintr-o carte, nu un copy/paste din wiki.

"septuaginta traduce termenul almah, care inseamna in ebraica o tanara ajunsa la pubertate, aflata inca in casa parintilor sai si de maritat (lucru care, in mentalitatea cuminte a acelor vremuri, implica fecioria ca de la sine inteleasa, de vreme ce tanara era in casa tatalui sau, si nu lapidata in afara cetatii), termen tradus in alte parti ale bibliei prin "fecioara", "domnisoara" etc prin termenul grecesc parthenos, "fecioara". traditia ortodoxa cinsteste pe 2 februarie pe dreptul simeon, cel despre care se spune ca a tradus pasajul isaia 7,14 si care, incercand sa "rationalizeze" ceea ce trece de orice ratiune, a tradus de cateva ori "femeie tanara" in loc de fecioara, pana cand ingerul i-a profetit ca nu va muri inainte de a vedea miracolul cu ochii lui, ceea ce s-a si intamplat odata cu aducerea princului la templu. in realitate, se poate spune ca traducerea termenului ebraic cu sensul de "femeie tanara" invocandu-se cumva cu necesitate existenta unei relatii premaritale care sa justifice nasterea supranaturala a lui Hristos, este un efort nemeritat de a o prezenta pe maria ca pe o femeie de moravuri indoielnice, lucru care ar face ca asumarea de catre Iisus din pantecele mamei sale a naturii umane in cel mai inalt grad de curatenie spirituala sa fie practic imposibila, facand mantuirea insasi imposibila, de vreme ce se spune clar ca Iisus s-a facut asemenea noua "afara de pacat" (evrei 4,15)."

citeste asta, baga la cap, lasa wiki si alte tampenii ce le crezi tu de pe net. daca vei mai avea vreodata vreunul ca mine care sa combata povestea mariei, da-i textul asta. e complet, e ortodox. evident ca are multe lacune, ca "rationalizeaza ce trece de ratiune", dar asta inseamna credinta, in definitiv.

controversa mariei a fost rezolvata de unul care avea in cap cateva miliarde bune de-alde noi cu cuvintele astea:

"credem in pururea fecioria mariei, desi nu este explicata in cartile sacre".

ps.te asigur ca biserica din ierusalim spunea altele si mai si, dar nu mai insist acum ca am obosit si, de fapt, esti un baiat bun, nu am vazut sa scrii cu rautate niciodata, oricat de mult te-am enervat.

edit.evident, tipul de mai sus, ditamai popa , nu spune o vorbulita despre betulah, ca i s-ar duce rationamentul pe cogarlii...:))
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.

Last edited by Ali Baba; 05.04.2018 at 00:16:13.