View Single Post
Vechi 09.04.2018, 19:31:19
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Ți-am cerut sursa pentru a mă asigura că vorbim despre același lucru. Mesajul pr. Pruteanu este altul, anume că facem prea mult caz pentru această minune. Lumină Sfântă este în fiecare biserică unde se ține Sf. Liturghie, fără a fi adusă de la Ierusalim.

”Cred că toți consideră că Lumina de la Ierusalim este sfântă într-un anumit fel. Și nu doar cea de la Ierusalim, ci și cea care este pe Sfânta Masă dintr-o biserică de la țară. Orice biserică ortodoxă este Betleem, Tabor, Ierusalim, Golgota și Sf. Mormânt. Nimic nu-i lipsește!”

”Eu cred că problema cu această lumină/foc este pusă greșit. Convingerea mea ortodoxă îmi spune că la Paști Hristos înnoiește luminile din toate Bisericile Ortodoxe și dacă 2000 de ani am putut sluji de Paști fără a aduce acea lumină de la Ierusalim, nu înțeleg de ce se face atât haz de necaz acum.”
Hristos a inviat!
De observat ca parintele Pruteanu este singurul ortodox de pe acel topic care contesta sau se indoieste de minunea Sfintei Lumini de la Ierusalim. Foloseste aceasta retorica pentru a gasi o justificare pentru care pune la indoiala minunea de la Ierusalim. Sa observam ca e foarte asemanatoare cu ceea ce spune despre icoane si icoanele facatoare de minuni (ca toate sunt facatoare de minuni).
Citat:
Nu contestă minunea, doar că el este rezervat. Are tot dreptul, este alegerea lui ținând cont de experiența lui în teren. Relatarea este din 2012, poate între timp s-a mai lămurit. Nu exclucd varianta că ar putea greși, numai că el se leagă de experiența lui personală, nu de ceea spune lumea.
Nu o neaga complet, dar neaga minunile care se intampla acolo (mai e un mesaj mai sus, de aceea am dat toata pagina). Experienta din teren nu-i ofera niciun prilej sa conteste ceva, pentru ca nimeni nu se duce acolo ca sa se roage sa i se aprinda singure lumanarile. Asta poate face cineva doar daca nu stie mai nimic despre aceasta minune sau daca are o mare mandrie, dorind sa i se aprinde lui lumanarea singura, desi asta se intampla doar la unele persoane. Ortodocsii cred in aceasta minune chiar daca nu au fost acolo, din 2004, de cand a fost acolo, putea afla toate informatiile, daca dorea. Nu are nicio scuza, mai ales ca s-a facut si vedeta de internet si sminteste si pe altii.

Spune asa: "Întrebarea este dacă se aprinde sau nu în chip minunat." "să fiți atenți că bărbile iau foc chiar și în prima secundă după aprinderea acestei lumini!" "Ba sunt f. credincios (nu și credul) și v-am spus ce se întâmplă real cu acel foc!" "Și aprinderea lumânărilor la alte persoane decât la patriarh se pare că este un mit." "Și încă ceva: istoria nu știe nici un evreu sau musulman care să se fi convertit ca urmare a acestei "miuni". Nu vi se pare straniu?" Nici nu mai avem despre ce vorbi, e penibil.
Citat:
”Așa am strigat și eu cu lacrimi, dar n-a venit. Sunt păcătos.” - deci nu e mândru cum spui tu
E o ironie, daca nu ai observat. Era evident ca e asa, din moment ce spune ca e un mit aprinderea singura a lumanarilor. Pe de alta parte un credincios mandru are, de multe ori, o falsa smerenie, spune tot timpul ca e pacatos, asa cum faceau sfintii.

Citat:
El relatează din ceea ce a văzut! Tare mă tem că multe alte chestiuni le-ai înțeles greșit și astfel l-ai pus pe lista neagră. În fine, asta este problema ta, doar că eu nu văd că ar contesta minunea.
Eu cred ca e problema ta, nu eu inteleg gresit ce scrie negru pe alb, ci tu, la fel ca si calugarul acela care spune a ca vesticii au primit darul vorbirii in limbi. Tot problema ta e ca te atrag in special acesti "teologi" care spun multe lucruri gresite sau au conceptii ecumeniste. Cum sa pui la indoiala aceasta minune, cine o face in ortodoxie? Inseamna ca domnia sa crede ca toti vor sa-l pacaleasca si nu vrea sa fie "credul", cum spune. Adica Patriarhii Ierusalimului nu au alta treaba decat sa-l pacaleasca pe parintele Pruteanu, mintind despre ceea ce vad si experimenteaza cand intra in Sfantul Mormant.
Citat:
P.S. Îți doresc să ai parte de un praznic luminos cu pace și bucurie.
Multumesc, la fel.
Reply With Quote