View Single Post
Vechi 16.04.2018, 13:59:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Da, poate îndoiala asta are un scop, anume să mai taie din elanul căutătorilor de minuni. Nu confunda ortodoxia cu căutătorii de minuni.
Indoiala asta nu are niciun scop, e doar putina credinta a celui ce o are si indepartarea de ortodoxie. Scopul nu are cum sa fie temperarea celor ce cauta minuni, ar fi ca si cum cineva ar spune ca nu exista sfinte moaste, ca sa aiba acelasi scop. Efectul poate fi doar smintirea unora, ceea ce e un lucru profund negativ.
Citat:
El consderă Lumină Sfântă, lumina de pe orice Masă Sfântă unde se ține Sfânta Liturhie. Curat ”ecumenist”! E grav să confunzi o asemenea credință cu ecumenismul. Dar cum îți suneam, este problema ta.
Iată credința pr. Pruteanu:
Convingerea mea ortodoxă îmi spune că la Paști Hristos înnoiește luminile din toate Bisericile Ortodoxe și dacă 2000 de ani am putut sluji de Paști fără a aduce acea lumină de la Ierusalim, nu înțeleg de ce se face atât haz de necaz acum.”
E absurd sa spui ca asta e un argument, ca si cum el ar nega ortodoxia. N-a spus nimeni ca el ar nega ortodoxia si alte minuni, e vorba de minunea de la Ierusalim. E ca si cum am spune ca el nu neaga faptul ca apa se sfinteste sau ca exista sfinte moaste. Doar nu e ateu. Nu inteleg de ce negi tu ce crede chiar domnia sa, chiar el spune ca se indoieste (de fapt e mai mult decat indoiala, nu crede) si tu spui ca nu-i asa. La fel si parintele din Anglia, spunea ca el crede ca vesticii au primit darul vorbirii in limbi, tu il contrazici, ca nu a spus asta. Trage-i pe ei la raspundere.
Citat:
Oricum refuzi să pricepi lucrurile pe care dorește să le nuanțeze, din moment ce i-ai pus eticheta de ecumenist.
Nu e vorba de nicio nunanta si problema nu e la mine, ci la tine, tu refuzi sa vezi ce scrie negru pe alb, intotdeauna. Un ortodox trebuie sa iubeasca adevarul, ti-am mai spus asta.
Nu stiu daca am spus pana acum ca parintele Pruteanu este ecumensim, pentru ca e mai mult de discutat, domnia sa spune ca ar trebui botezati toti catolicii convertiti. Ideile ecumeniste presupun ca si alte culte sau cei din alte culte sunt mai mult sau mai putin asemanatori ortodoxiei. Desi e posibil ca parintele sa spuna asta doar din cauza canoanelor, nu din cauza ca ar fi catolici lipsiti de har si de botez. Oricum ar fi sustine conceptii preluate de la catolcii sau din protestantism. Unele din acestea sunt luate de la ceea ce sustineau unii teoogi rusi ajunsi in vest. Parintele Pruteanu apartine de BO Rusa.
Reply With Quote