Citat:
În prealabil postat de Ali Baba
am dat peste ceva foarte foarte frumos spus de Rafail Noica, care concluziona controversa de mai sus spunand ca e preferabil sa se lase libertate duhovnicilor. dar era un punct de vedere personal.
|
Cu siguranță te referi la acest punct de vedere:
http://acvila30.ro/pr-rafail-noica-n...artasania-des/
Dacă ești atent, deși nu exclude niciuna dintre cele două practici, el foarte subtil dă de înțeles spre ce practică ar trebui să tindem. Din păcate și Pr. Rafail se află pe lista neagră a lui Cată.
Citat:
din citirea pastoralei reiese, dupa parerea mea, ca desi este un apel catre impartasirea cat mai deasa
|
Dacă ne-am împărtăși în fiecare duminică (calea de mijloc!) am fi doar în post și doar la preot să ne spovedim. Ca și cum o spovedanie sistematică (regulat la 3-4 săptămâni) are valoare doar pentru prima împărtășire. Bineînțeles că nu poți aplica aceeași măsură pentru toți, ci doar pentru cei care duhovnicul consideră că se potrivește.
Să-ți dau un exemplu: te spovedești joi și te împărtășești duminică. De joi până duminică ești ”imaculat”, imun la păcat și deci te poți împărtăși. Să presupumen că în următoarea miercuri este sărbătoare și, deși te-ai împărtășit duminică și se presupune că te abții de la multe, nu mai ești ”imaculat” și trebuie din nou să te spovedești. Sper că sesizezi formalizarea și minimalizarea Tainelor.
Asta înseamnă de fapt liturghia de după Liturghie, conștientizarea permanentă că urmează să te împărtășești și trebuie să trăiești ca atare.
Citat:
bor a considerat necesar sa evidentieze mult mai clar necesitatea spovedaniei
|
Este necesară, nici nu ai putea prezenta altfel chestiunea când te adresezi poporului. Numai că Taina este o chestiune personală și asta rămâne la latitudinea părintelui duhovnic cât de des te împărtășești și cu ce pregătire (adică canonul primit).
Citat:
parerea mea e ca daca conditionezi cea mai importanta taina crestina de o alta o minimizezi. e absurd.
|
Nu minimalizezi, nu poți merge la nuntă în haine de lucru. Probabil că te referi la o condiționare formală. :)
Nimeni nu reușit să mă lămurească de ce dacă astăzi pot să mă împărătășesc, de ce nu pot și a doua zi? De ce trebuie să mă spovedesc când tocmai m-am împrătășit și se presupune că cel puțin în această zi sunt mult mai atent la ce fac, la ce mă gândesc etc... Apoi să ceri post de ziua Învierii... Și totuși, pentru cine se mai ține Sf. Litughie în a doua zi de Paști? Doar pentru petru preoți?