Interviu cu pr. Iustin Miron de la Măn. Oașa:
– Și totuși părinte, dacă așa stau lucrurile, atunci de ce mai tipărim în cărțile de rugăciuni a patra poruncă bisericească în acest fel: Să ne spovedim (mărturisim) și să ne împărtășim în fiecare din cele patru posturi mari de peste an, ori dacă în fiecare post nu putem, cel puțin odată pe an în Postul Paștilor. Oare nu spune sfântul Chiril că „îndepărtându‑ne de Sfânta Împărtășanie, ne facem vrăjmași ai lui Dumnezeu și prieteni ai diavolului”? Și cum mai poate fi Sfânta Liturghie o „frângere a pâinii” (artoklasia), dacă nimeni nu se împărtășește? Pentru cine se frânge artosul?… Și doar sfântul Ioan Hrisostom spune clar că „în zadar se săvârșește Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtășiți”! Eu nu zic să‑i îndemnăm pe credincioși la împărtășanie zilnică, dar nici să le recomandăm doar cele patru posturi de peste an (ba chiar numai unul!) ca timp de „grijire”! Știu că sunt alte vremuri, dar cred că drept ar fi ca omul să cunoască norma canonică la care să se raporteze, ca să vadă mai bine la ce măsură a ajuns: Canonul VIII Apostolic: Dacă vreun episcop sau preot sau diacon sau oricine din catalogul preoților, săvârșind Sfânta Jertfă nu se va împărtăși, să spună pricina și, dacă va fi binecuvântată, să aibă iertare; iar de n‑o va spune, să se afurisească, ca unul ce s‑a făcut pricinuitor de sminteală pentru popor și a aruncat bănuiala asupra celui ce a săvârșit‑o, ca și cum n‑ar fi săvârșit‑o în chipul cuvenit. Canonul IX Apostolic: Toți credincioșii care intră (în biserică) și aud Scripturile, dar nu rămân la rugăciune și la Sfânta Împărtășire, ca unii ce fac nerânduială în biserică, trebuie să se afurisească. Canonul II al Sinodului IV Antiohia (341): Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându‑se vor putea primi iertare… Spunea cineva că nu poți să spui despre o linie că e strâmbă dacă n‑o raportezi la una dreaptă. Comparația cred că funcționează și în cazul acesta: să‑i arăți omului linia dreaptă către Dumnezeu, ca să poată să‑și dea seama cât de strâmbă e a lui și să și‑o îndrepteze! Dumneavoastră ce părere aveți despre porunca a patra bisericească?
– În primul rând cred că ar trebui știut că Liturghia are drept scop împărtășirea cu trupul și sângele Domnului, atât a clerului cât și a mirenilor. Dumnezeu însuși îți spune că „dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi” (Ioan 6,53). Cine este oare cel care nu vrea să trăiască?…
Problema pleacă însă de la modul de abordare a acestei sfinte taine. Dacă privești împărtășania doar ca pe un premiu, te vei cumineca mai rar, dar dacă îți vei da seama că este un medicament care te face puternic în fața păcatului, atunci cred că des vei dori să primești Sfânta Împărtășanie. Nu sunt eu cel care trebuie să ia măsuri în legătură cu porunca a patra bisericească – vorbeam mai‑nainte de criticismul românilor, nu? – și nici nu pot să dau verdicte în privința împărtășaniei: deasă sau rară, ea trebuie luată cu cutremur. Unii spun că măcar odată la 30 de zile să se împărtășească mireanul; alții, ca sfântul Simeon al Salonicului: odată la 40 de zile; cărțile de rugăciuni: în cele patru posturi de peste an, iar canoanele – la fiecare Sfântă Liturghie. Am aflat undeva o vorbă a sfântului Grigorie de Nyssa, care spunea că noi „nu vom fi judecați după binele pe care l‑am făcut, ci după binele pe care puteam să‑l facem și nu l‑am făcut”! (tot din Lumea monahilor!). Eu cred că tot așa stau lucrurile și cu sfânta cuminecătură: vom fi judecați pentru că puteam să ne împărtășim și n‑am făcut‑o! Lucrurile sunt clare: am trăit fără trupul și sângele Domnului, deci am trăit fără Dumnezeu! Și ce ne‑a oprit? Doar ignoranța sau falsa evlavie că nu suntem vrednici de a fi împărtășiți. Păi vom fi noi oare vreodată vrednici să‑L primim pe Dumnezeu?
|