View Single Post
Vechi 06.05.2018, 16:27:05
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de simpllu Vezi mesajul
Ascultă aici ce înseamnă Biserică și care este rolul Euharistiei în Biserică:

https://www.youtube.com/watch?v=Z0NZ...ndex=1&t=1m47s

Iote cum stă treaba cu împărtășirea în cele 4 posturi, cică este pseudo-tradiție:

https://www.youtube.com/watch?v=Z0NZ...ndex=1&t=5m24s
Eu glumeam cand am spus ca o sa-i dai pe toti cei 10 preoti pe care ii cunosti cu aceste idei, dar tu se pare ca asta vrei sa faci. Ce face cineva caruia nu-i place adevarul si nu vrea sa-l accepte (cineva cu conceptii ecumeniste, de exemplu). Cauta un citat sau pe cineva care mai spune acelasi lucru ca si el. Nu coteaza ce spune Biserica sau majoritatea sfintilor, el daca gaseste un preot prin Madagascar spune ca ala e adevarul. Iar apoi te si trage la raspundere, cum indraznesti sa contrazici un preot sau un "teolog". Ce importanta are ce dai tu ca spune un preot oarecare, care a adoptat aceste conceptii? Eu ti-am dat ce spune Biserica, si toti marii duhovnici romani, se compara cu ce dai tu? Si nici macar nu i-am dat pe toti, ca mai erau si altii.

Iata ce spune, de exemplu, Parintele Iustin Parvu: https://www.youtube.com/watch?v=WIyTD89l7ik
Min. 6.14 „Noua, numai asta ne mai lipsea noua ! Impartasania deasa ! Ba, da cu pocainta si cu privegherea spirituala ce ati facut, mai? ….si la Sfantul Munte, si acolo este, au luat-o pe aratura cate unii si acolo, oameni diferiti, si se impartasesc zilnic.. si acum vin si la noi….. sa facem impartasanie deasa."
E interesant ce spune Parintele Iustin, ca unii de la Muntele Athos au adoptat aceste practici, deci recent, nu ca le-ar fi avut acolo. La Muntele Athos pot ajunge tot felul de calugari, pe langa cei imbunatatiti, doar si parintele Pruteanu a stat pe acolo un timp.

Iata ce spune Sfantul Iustin Popovici: „Sunt împotriva desei împărtășiri din Sfântul Munte!” „Într-adevăr, omul ar deveni un automat dacă puterile harului lui Hristos ar lucra desăvârșirea și mântuirea lui fără participarea voinței lui și fără luptă; iar Dumnezeu ar fi de prisos dacă omul ar urmări desăvârșirea și mântuirea lui numai prin ostenelile lui proprii, fără participarea puterilor harului lui Hristos. Această asceză divino-umană a desăvârșirii omului este o luptă continuă împotriva păcatului, împotriva ispitelor și a patimilor, împotriva duhurilor celor necurate. În lupta aceasta destinul învinge întotdeauna dacă folosește puterile pe care i le procură Iisus. Și el se luptă aducând tot sufletul lui și toată voința lui. El se oferă pe sine ca luptător, iar armele le ia de la Hristsos.”

Sfantul Teofan Zavoratul spune ca e suficienta impartasirea in cele patru posturi, adaugand ca cine doreste se mai poate impartasi in plus: „Spovedania și Sfânta Împărtășanie sunt neapărat necesare: una curățește, cealaltă este baia, plasturele și hrana. Trebuie să ne împărtășim în toate cele patru posturi. Și mai putem adăuga, în Postul Mare și cel al Nașterii Domnului să ne împărtășim de două ori… Și mai putem adăuga, dar nu prea mult, ca să nu devenim neglijenți față de împărtășanie."
Reply With Quote