Citat:
În prealabil postat de catalin2
Chiar asa scrie, ai dat tu citatul. Mai era un citat in care spunea ca nu ii cearta pe cei ce se imoartasesc la un an. Noi vorbeam de faptul ca impartasirea asta mai rara a aparut prin 1600 si e o greseala daca nu se impartaseste omul la 40 de zile sau mai des. Iar eu am aratat ca era si pe timpul sfantului Ioan Gura de Aur, iar sfantul nu spune ca e o greseala nici impartasirea rara. Sfantul spune ca e important sa o ia cu vrednicie cel ce o ia, daca nu e pregatit ii dauneaza grav. Iar cei ce au pacate mai mari nici nu se pot impartasi o perioada, deci nu e un medicament pentru cei ce au pacate. In functie de cat de induhovnicit e un credincios se poate impartasi mai des. Calugarii se pot impartasi mai des decat mirenii, iar pustnicii (schimnicii) se pot impartasi mai des decat calugarii. Copiii mici se pot impartasi oricand, neavand pacate. La catolici se impartasesc doar la 7 ani.
|
vorbeste de constiinta curata, referirea la nevrednicie este legata strict de constiinta curata a credinciosului. de la constiinta curata s-a ajuns la conditionarea de spovedanie. nu are cum sa fie asa invatatura corecta, eu asa vad lucrurile, dintr-o perpectiva sufleteasca, mai degraba. si daca este asa si preotii ortodocsi se impartasesc mai des decat mirenii, pai asta nu e in regula.
Dar Duhul spune lămurit că, în vremurile din urmă, unii se vor lepăda de credință, ca să se alipească de duhuri înșelătoare și de învățăturile dracilor, abătuți de fățărnicia unor oameni care vorbesc minciuni, însemnați cu fierul roșu în însuși cugetul lor. Ei opresc căsătoria și întrebuințarea bucatelor pe care Dumnezeu le-a făcut ca să fie luate cu mulțumiri de către cei ce cred și cunosc adevărul.
Last edited by Ali Baba; 07.05.2018 at 20:59:50.
|