Citat:
În prealabil postat de simpllu
Eu ți-am dat care este înțelegerea legată de ”termenul” de 40 de zile a unor sfinți. Sfântul Simeon al Tesalonicului consideră că acest termen nu trebuie depășit, iar după Sfântul Macarie Egipteanul termenul de 40 de zile este prea mare. Pricepi?
|
Si tu spui ca Sfanta Biserica s-a inselat vreo 1500 de ani? Mai mult, inca din sec. IV Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca multi se impartasesc o data sau de doua ori pe an, sfantul nu spune ca gresesc. Aproape toate explicatiile date de cei ce sustin impartasirea deasa sunt eronate si socase din context. Si Parintele Cleopa spune despre calugari sa nu depaseasca o luna sau 40 de zile. Dar e vorba de calugari, nu de mireni. Termenul de 40 de zile e luat de la alt sfant, daca-mi amintesc bine. Cei ce sustin impartasirea deasa mai dau ca exemplu un pustnic (sau calugar) care conducea 500 de alti calugari si acestia se impartaseau in fiecare zi. Dar mai scrie ca toti erau facatori de minuni, deci toate aceste argumente sunt scoase din context.
Citat:
Așa, și? Sunt părinți care au o altă înțelegere.
|
E invers, majoritatea parintilor au intelegerea pe care o are Biserica, sunt cativa parinti care au alta intelegere, aparuta in sec. XX (pe cea din sec. XVIII nu o putem mentiona, pentru ca nu a avut continuare).
Citat:
Irelevant! Nu l-am adus în discuție pe Părintele Schemann.
|
Nu are cum sa fie irelevant, din moment ce este exponentul reinnoirii liturgice si intoarcerii la traditia primelor secole. Si tu sustii aceleasi lucruri, la fel cu cei ce sustin impartasirea deasa, toti il citeaza si pe parintele Schmemann.
Citat:
Biserica Primară este și va rămâne model. Au expirat cumva canoanele?
|
Tu nu intelegi ce inseamna Biserica, e evident ca ai capatat o intelegere protestanta a acestui lucru. Citeste explicatiile pentru penticostalul, sunt folositoare si tie, pentru ca si tu ai tot o intelegere protesatnta. Biserica este in toate epocile stalp si temelie a adevarului, nu doar in primele secole. Biserica este Trupul lui Hristos, nu este mai buna atunci si mai putin buna acum. Acum, in acest moment, este Sfanta Biserica, la fel cum a fost in fiecare epoca. Ti-am dat articolul in care se arata ca aceasta conceptie a intoarcerii la primele secole este o mare eroare, de tip protestant.
Citat:
O lucrare scrisă de un anonim care nu are curajul să-și asume ceea ce a scris.
|
Pentru ca unii calugari nu vor asa fie vedete, cum tanjesc altii (din Portugalia, de la Sibiu etc.). Important e ce scrie acolo, pentru ca important e adevarul, nu cine il spune. Sunt aceleasi lucruri pe care le-am dat si eu de la alti parinti, cu cateva amanunte in plus.
Citat:
Fals din punctul tău de vedere. Dovadă, Biserica nu intervine și lasă la latitudinea duhovnicului cum să procedeze. Și asta pentru oamenii nu sunt roboți.
|
Eu spun de argumentele aduse, nu de impartasirea deasa sau rara. Cine spune ca Biserica lasa la latitudinea duhovnicului? Sau e o scuza pentru faptul ca nu au cerut binecuvantarea episcopului si fac dupa cum vor ei? Eu nu am auzit sa fi zis BOR ca se pot impartasi si fara spovedanie inainte si ca fiecare procedeaza cum vrea.
Citat:
Și eu îți repet că nu există o asemenea afirmație.
|
Inseamna ca tu nu cunosti invatatura ortodoxa si chiar o respingi.