Citat:
În prealabil postat de catalin2
|
Cuviosul era în pustia Sinaiului și de fiecare dată când cobora la Litughie se pregătea pentru a se împărtăși. Și vedea împărtășania ca pe o nevoie permanentă, ca pe un medicament: ”Hristoase al meu, Tu știi câtă nevoie am.” Vezi, nu se împărtășea pentru că se considera mai vrednic ca alții, deși trăia permanent în post și rugăciune. Nu vedea împătășania ca pe o încununare a eforturilor sale ascetice sau a virtuților pe care mereu le lucra.
Citat:
Povestea e chiar mai interesanta, sfantul spune ca un cleric i-a atras atentia ca se impartaseste prea des (adica la o saptamana sau doua). Sfantul a factua scultare si spune ca desi nu se impartasea simtea ceva mai puternic decat daca s-ar fi impartasit.
|
Da, a făcut ascultare, s-a smerit și Domnul l-a binecuvântat. Tot el spune: ”Ce? Să mă cert? De fiecare dată când coboram mă pregăteam pentru Sfânta impărtășanie și mergeam la biserică.” ....adică el așa se pregătea pentru fiecare Liturghie. Lucrurile sunt destul de clare.
Citat:
Nu chiar toti, stim ca Sfantul Ioan Gura de Aur a scris ca se impartaseau unii calugari si la doi ani. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca sfanta Maria Egipteanca s-a impartasit doar o data.
|
Sau sfinți care s-au împărășit des, deci nu toți se împărtășesc după cum crezi tu.
Citat:
Am raspuns la asta in mesajul de mai sus.
|
Irelevant, prefer interpretarea unor canoniști mai vechi decât a unora mai noi pe care îi accepți tu.
Citat:
Eu am auzit si de preoti care au facut pacate mult mai mari, ce importanta are in discutia noastra?
|
Adică preotul care mănâncă de dulce sâmbăta păcătuiește?
Citat:
Noi vorbim de credinciosi, tu nu esti preot, esti credincios.
|
Subiectul discuției este dacă împărtășirea des este o practică greșită. Nu eu sunt subiectul discuției.
Citat:
Eu am spus doar ce a raspuns un ieromonah la aceasta intrebare, nu sunt de la mine. Nu stiu cum fac preotii, sunt de acord cu ce spune parintele Cleopa.
|
Este imposibil așa ceva. Sunt preoți care liturghisesc zilnic. În acest caz este imposibil să se spovedească zilnic. Și ar trebui să țină post permanent.