Citat:
În prealabil postat de simpllu
Cuviosul era în pustia Sinaiului și de fiecare dată când cobora la Litughie se pregătea pentru a se împărtăși. Și vedea împărtășania ca pe o nevoie permanentă, ca pe un medicament: ”Hristoase al meu, Tu știi câtă nevoie am.” Vezi, nu se împărtășea pentru că se considera mai vrednic ca alții, deși trăia permanent în post și rugăciune. Nu vedea împătășania ca pe o încununare a eforturilor sale ascetice sau a virtuților pe care mereu le lucra.
|
Nu e vorba de vrednicie, ci de curatie. Nu intelegi acest lucru esential pentru ca propovaduitorii impartasirii dese propaga invataturi gresite despre impartasanie. Toti sfintii spun de impartasirea cu vrednicie, asta nu inseamna a te considera vrednic, ci a fi pregatit, adica in stare de curatie, asa cum scrie si in Didahia. Asta e problema, ca partizanii desei impartasiri au si invataturi gresite, nu doar ca propovaduiesc aceasta practica.
Citat:
Da, a făcut ascultare, s-a smerit și Domnul l-a binecuvântat. Tot el spune: ”Ce? Să mă cert? De fiecare dată când coboram mă pregăteam pentru Sfânta impărtășanie și mergeam la biserică.” ....adică el așa se pregătea pentru fiecare Liturghie. Lucrurile sunt destul de clare.
|
Se pregatea, dar nu se impartasea. Si spune ca a simtit mai mult decat daca s-ar fi impartasit. Deci nu e necesar sa te impartasesti des, in schimb e foarte bine sa te spovedesti des, ca sa te cureti si sa capeti har. Scopul vietii este dobandirea harului, cum spune Sfantul Serafim de Sarov. Asa cum spune si Sfantul Nicodim Aghioritul in a doua sa carte, in care scrie de spovedania deasa.
Citat:
Sau sfinți care s-au împărășit des, deci nu toți se împărtășesc după cum crezi tu.
|
Da, dar esential e cuvantul sfinti in acea fraza. Despre asta tot vorbim noi.
Citat:
Adică preotul care mănâncă de dulce sâmbăta păcătuiește?
|
Ti-am spus ca nu stiu ce face un preot, nu cunosc niciunul in mod atat de strans, sa stiu care e viata lui privata in amanunt. De aceea nu stiu nici ce reguli au preotii.
Citat:
Este imposibil așa ceva. Sunt preoți care liturghisesc zilnic. În acest caz este imposibil să se spovedească zilnic. Și ar trebui să țină post permanent.
|
Parintele Cleopa spunea ca la manastire calugarii se spovedeau zilnic cu cativa ani inainte, iar in timpul cand vorbea se spovedeau saptamanal.