Citat:
În prealabil postat de Seraphim7
Serios acuma....Flying oare Nu a avut niste afirmatii fara acoperire?...Mult mai grave decat ale lui ali.A confunda credinta cu adevarul istoric e destul de primejdios.Crestinismul si adevarurile de credinta ortodoxe se fundamenteaza pe structuri ideologice cu caracter mistico-revelational nu pe teorii demonstrabile stiintific.Adica nu oricine are acces la bijuteria ortodoxiei,fiindca ea te alege pe tine nu tu ai privilegiul acesta.Asa ca e inutil sa cauti adevarul orto-doxo-hristic cu ochiul mintii ,ratiunii,ideii etc.Insa totusi sa nu aducem aceste realitati spirituale in orizontul laic si profan ca nu sunt compatibile cu acesta.
|
seraphime, ei cred. legatura intre istoria crestinismului si credinta ei o fac numai prin biserica, iar aceasta, poate mai ales cea ortodoxa, a ascuns mereu ceea ce nu i-a convenit. daca ar fi avut curiozitatea sa citeasca ceva serios ar fi aflat de tertulian, de origen, de cum s-a hotarat imparatul sa impace pe toata lumea la niceea, etc. dar nu le pasa, prefera sa creada in adaugiri, falsuri, minciuni. eu nu contest consubstantialitatea, nici macar nu inteleg prea bine, dar stiu ca "doctrina" sfintei treimi a aparut la vreo doua sute de ani dupa Iisus, cred ca nimeni nu contesta asta, in afara de cativa forumisti de pe aici.

de altfel in perioada aia au aparut o gramada de adausuri la evangheliile lui matei, ioan... ca "argumente" pentru niceea.
legat de trinitate, mult mai grav este ce s-a petrecut cu biserica orientala, cu monofizitii si duofizitii, niste propovaduitori senzationali, care au dus crestinismul pana in china, india si mongolia, cum au fost ei inselati, tradati, asasinati si lasati prada islamului de catre bizantini... tot ce au patimit oamenii aia continua si astazi. si tot ei, bizantinii de astazi, acuza, pe catolici, pe protestanti, pe oricine.