Citat:
În prealabil postat de Ali Baba
prima referire la trinitate o face tertulian, la inceputul sec 3, urmat de origen, un pic mai tarziu. doctrina sfintei treimi este impusa de constantin tocmai pentru a impaca unele credinte pagane, dar si impotriva arianismului. acesta este adevarul istoric, puteti sa va dati peste cap si sa inventati orice, orice teolog serios fie el ortodox sau altceva va spune acelasi lucru. multi altii o balmajesc, cautand referinte opace prin biblie. am inceput sa-mi pierd rabdarea cu voi.
|
Da și Sfântul Ioan
Damaschinul care a scris despre Sfânta Treime, era de prin secolul 7 nu contemporan cu împăratul Constantin.
Citat:
voi intelegeti chiar mai putin decat mine consubstantialitatea. apropo de asta, cred ca nici nu poate fi inteleasa sau explicata, este mai degraba un enunt dogmatic.
|
Și tu o înțelegi mai mult decât Sfântul Ioan Damaschinul și alții care s-au pronunțat.
Citat:
trinitatea nu a fost acceptata de toti crestinii, fenomenalele biserici monofizita si duofizita n-au facut-o, iar razbunarea bisericilor de stat din cele nu stiu cate rome a fost cumplita, astazi ii invinovatesc pe musulmani, ieri si alaltaieri le-au dat in cap fara probleme.
|
Monofizismul apare prin secolul IV la călugărul Eutihie (știu că apreciezi mult călugării), mai târziu decât scrierile lui Tertulian, după argumentul că au apărut târziu nici ei nu sunt valizi, sunt o deformare târzie a creștinismului.
Citat:
Președintele Jefferson și-a făcut el biblia lui, a tăiat caracterul miraculos și toate întâmplările care nu i s-au părut lui plauzibile din Noul Testament, văd cam același argument și aici cum că referirile la Sfânta Treime sunt adăugate mai târziu pentru a susține antitrinitatea.
Se poate spune și că discuțiile despre diferite dogme au apărut mai târziu, pentru că până la acel moment nu existau oameni care să le conteste, nu erau „interpretări originale”, fiind subînțelese în conștiința Bisericii.
Citat:
a doua, iorest, vezi ca tu faci apologia lui filioque acolo. dar stai linistit, ca nici pasajul ala nu exista in forma initiala....
|
Filioque :) e citat din Biblia ortodoxă.
Sfânta Evanghelie după Matei cap.28:
„Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”
Nici pasajul acesta nu era real nu ?
În numele Cui botezau apostolii și episcopii ?