Academicieni, profesori, muzicieni, oficialități ale municipiului București și oameni de televiziune au primit, miercuri, distincții de vrednicie din partea Patriarhului României pentru contribuția lor la realizarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”.
Acestora le-a fost conferită diploma omagială și medalia comemorativă a Anului Centenar al Marii Uniri, informează Radio Trinitas.
Evenimentul a avut loc în Sala „Europa Christiana” a Palatului Palatului Patriarhiei, în prezența membrilor Permanenței Consiliului Național Bisericesc.
„Fresca aceasta prezintă istoria poporului român
ca pe o taină a Crucii și a Învierii sale
– Patriarhul Daniel
În cuvântul său, Patriarhul Daniel a vorbit despre istoria realizării Marii Fresce a Ateneului Român.
Părintele Patriarh Daniel și-a exprimat recunoștința pentru lansarea filmului documentar, realizat de Trinitas TV, la 80 de ani de la inaugurarea Marii fresce a Ateneului, „care descrie pictural istoria poporului român”.
Patriarhul României a amintit că în ziua de 21 mai 2018 în Sala Mare a Ateneului Român a avut loc „un eveniment cultural: un concert de muzică cultă românească și lansarea unui film documentar despre Marea Frescă”.
Recunoștință pentru lansarea filmului documentar „Marea Frescă a Ateneului Român”
Preafericirea Sa a evidențiat că „opera monumentală a artistului Constantin Petrescu constituie, cea mai amplă reprezentare în frescă a istoriei naționale” și că „din anul 1988, anul deschiderii Ateneului Român, s-a pus problema unei picturi monumentale realizate pe peretele circular al sălii mari”.
Fresca a fost realizată în cinci ani, a amintit Patriarhul Daniel, „fiind inaugurată în data de 26 mai 1938 în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, voievodul Mihai, viitorul rege Mihai I”.
Persoanele prezente care au primit distincții din partea Patriarhului României au fost:
Oana Valeria Zaharia – Director AMPT;Silviu Bănică – director adjunct AMPTConstantin Bălăceanu – Stolnici;Pr. Dr. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal;Dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios;Univ. Dr. Ioana Beldiman, Universitatea Națională de Arte din București;Andrei Dimitriu – directorul Ateneului Român;Iosif Prunner – director artistic al Ateneului Român și dirijor al Corului și Orchestrei Filarmonicii George Enescu;Simona Ștefania Iordache, realizatorul filmului documentar.
Marea Frescă a Ateneului Român a fost realizată în perioada 11 septembrie 1933 – 22 aprilie 1937.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|