Cu cât mai repede ați dobândit o virtute, cu atât mai ușor o veți pierde iară. Cu cât mai greu și ostenitor ați dobândit-o, cu atât mai neclintit veți rămâne. Întocmai ca acel dovleac care s-a făcut mare și care-i spunea copacului:
- Ai văzut cât am crescut în câteva zile? Tu ești acolo de ani mulți și aproape că nu ai crescut!
- Da, răspunde copacul, dar tu încă nu ai cunoscut furtunile, valurile de căldură și perioadele de frig!
La puțin timp după aceea, dovleacul s-a uscat, iar copacul a rămas unde era.
Așijderea este omul duhovnicesc. În vreme de furtună sau în vreme liniștită rămâne același. De ce? Pentru că o lungă perioadă de timp a creat stabilitatea. Când omul acesta a început să renunțe la lume, starea lui duhovnicească era instabilă. Însă, cu timpul, dumnezeiescul har a lucrat progresiv la mântuirea și la izbăvirea lui de patimi. Astfel, o persoană are trebuință să facăeforturi în ziua de azi, iar harul lui Dumnezeu va începe să lucreze de la sine a doua zi.
Apoi, nu veți avea trebuință să vă osteniți să aveți gânduri bune. Harul care va sălășlui în voi va fi cel care le va aduce în minte, fără străduința voastră. După aceea, veți vedea taine mari! Veți dobândi, ca să spun așa, prezența în minte a morții sau o altă aducere-aminte binefăcătoare. Atunci când vă veți trezi și veți începe să deschideți ochii, în loc să vă simțiți încă adormit, veți fi sporit. Veți fi trecut deja prin toatătaina vederii de Dumnezeu și veți zice: „Dar cum s-a săvârșit aceasta, atâta timp cât eu abia de mă ridic? Cum s-a săvârșit, oare, aceasta?”. Dumnezeiescul har lucrează prin el însuși, el este rezultatul unui obicei de lungă durată. Un obicei bun însoțit de dumnezeiescul har devine o a doua fire.
Același lucru se petrece, însă, și cu păcatul: treaz sau adormit, un om păcătos se gândește tot timpul la rău. Când păcatul este întărit de un obicei vicios și prin diavol, acesta devine un rău permanent.
(Gheronda Efrem Sinaitul din Sfântul Munte)