View Single Post
Vechi 23.10.2018, 14:39:36
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Asa mai da din canoane ca eu am iesit prin anul doi si nu am mai apucat drept canonic:)
La câte canoane sunt cred că ar fi nevoie de minim 2 ani (4 semestre) să parcurgi pe repede înainte materia, ceva de genul parcurgi 30-40 de pagini la cursuri și seminarii și să ai de citit studiu individual de pe un seminar pe altul minim 80 de pag. acasă, nu ajunge un semestru sau două.

Citat:
Revenind din nou la canoane,dupa cate se observa ele privesc in general clerul,adica tu fiind preot,sa zicem,(poate esti:))
Nu sunt preot, nu am studii teologice și nu-mi doresc să ajung preot sau să fac studii teologice, nu mă influențează nimeni din familie spre teologie, nu am rude preoți, am doar cunoștințe preoți.
Chiar am încercat să scap de religie dar nu pot pur și simplu e o forță teologia răsăriteană, dacă cercetez în particular literatură duhovnicească nu înseamnă că vreau diplomă de licență pe ea.

Citat:
Pai e stupid,adica daca eu imi iau sotie ,imi vine sa folosesc cuvantul ala cu c si a la sfarsit,gata nu mai am voie la popi.
De aceea s-ar putea ca monahii hirotoniți să aibă o preoție mult mai lucrătoare pentru că răspund la preoție numai de comportamentul lor (nu și de comportamentul soției și al copiilor) și preoția lor chiar să o și simtă oamenii la Liturghie, pacea dată din Altar să se lipească cu adevărat de sufletele lor.

Taina Preoției e mare și înfricoșătoare, nu s-ar mai apropia nimeni oricum de Potir și de vasele preoțești dacă ar vedea că acolo e foc mistuitor, care arde pe oricine se apropie cu nevrednicie.

Asta e viața, starea de preoție ar trebui să fie o stare continuă de har, de jertfe și de renunțări, curăția soților e miresia bisericii care se așterne ca un altar de viață înaintea lui Hristos.

„Nimeni dintre cei legati cu pofte si cu desfătări trupești nu este vrednic sa vină, să se apropie, sau să slujească Ție, Împaratul Slavei (Psalm 23, 7-10); căci a sluji Ție este lucru mare si înfricoșător chiar pentru puterile cele cerești...”

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul capitolul 21 versetul 27
„Și în cetate nu va intra nimic pângărit și nimeni care e dedat cu spurcăciunea și cu minciuna, ci numai cei scriși în Cartea vieții Mielului.

Cum ar putea sluji cineva în cetatea văzută - Biserica dacă patimile lui îl țin în afara cetății nevăzute ?

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Capitolul 6
„9.Nu știți, oare, că nedrepții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu? Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții,
10.Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu.”

Oare cum ar fi vrednic cineva să slujească în Biserică având vreuna din tarele enumerate de Apostolul Pavel mai sus ?

Hirotonia nu e ceva care se dă pe viață - așa fără niciun fel de responsabilitate și obligație comportamentală din partea subiectului ei și din alte profesii ești exclus dacă încalci statutul profesiei.

Citat:
,si vine badea ion la tine asa prin postului pastelui,ca la tara barbatii numa atunci se spovedesc,si tu spovedesti seara,ca doar ziua oamenii lucreaza etc...Si vine badea ion si iti spune:no domn parinte pa am suduit pe Dumnezau,a baut,am fumat,n-am postit ca lucru ca camp ii greu si fara o bucata de slanina nu mere,la biserica nu pre marg ca stau colo pe deal si ii departe,am animale,da ascult la radio slujba....etc....Si tu,ca esti preot nou si inflacarat ii trantesti la badea ion canoanele in fata de iese facandu-si cruci de la tine.
Sunt mulți oameni de la sat destul de inteligenți, sunt multe sate cu condiții ca la oraș, se lucrează mecanizat în prezent în multe locuri din țară, tinerii au acces la internet, iarna tot ar putea ține post în Postul Crăciunului, nu văd ce munci la câmp ar face în Noiembrie-Decembrie.

Pui spre consultare în Biserică Îndreptare de spovedanie actualizate sau chiar Mitropolia ar trebui să tipărească o broșură scurtă care să specifice că măcar 3 zile de post trebuie să țină și să facă un mini îndreptar.

De asta nu mai e duh în oameni pentru că ochii duhovnicești se întunecă cu diferite pofte, nici Hristos n-a intrat cu stomacul plin în Împărăția Cerurilor.

Iar în Săptămâna Patimilor chiar și în Ardeal se ține post.

Eu nu cred că dacă suntem dintr-o anumită zonă geografică trebuie să încurajăm anumite patimi locale ca să măgulim orgoliul oamenilor și sentimentele lor regionale, așa poate să spună omul că a băut și niște țuiculiță de prună înainte că așa se poartă.

Există preoți în Ardeal care i-au dezvățat pe săteni în post să facă pomană din mâncare de frupt, au refuzat ori să mănânce tot ce nu era de post, ori nu s-au atins deloc de bucate, iar la înmormântări i-au dezvățat să mai joace cărți, povestea chiar un preot din Ardeal că s-a ridicat și era gata să plece de acolo și să-i lase cu mortul neprohodit.

I-a luat niște ani să stabilească încrederea oamenilor în el, probabil că și el s-a sacrificat în mod dezinteresat pentru oameni când i-au cerut o slujbă și atunci ei l-au simțit aproape.

Citat:
.Deci vezi asta e diferenta sunt realitatea doctrinara actuala si un exemplu din viata reala.Sunt incompatibile,si este un aspect care trebuie regandit sau "reformat":))....Exemplele pot veni din orice sfera a societatii ca rezultatul va fi la fel.Iar daca preotii Nu pot folosi o doctrina sau un canon aplicabil si util fac de capul lor sau efectiv formalizeaza totul.Deci vezi de ce ar trebui actualizat?
Problema e că mulți nici nu știu prescripția doctrinară, sau confundă diferite practici băbești cu doctrina, e muncă grea de instruire.

Nu se poate tăia canonul doar pentru că oamenii nu au auzit de el, se poate lucra cu pogorăminte, dar nu se anulează principiul.

Doar dacă ar fi un canon strict adiministrativ care el nu-și mai găsește aplicabilitate în prezent gen cum erau oameni în trecut care aveau țiitoare sau dintr-astea e ca și abrogat.

Dar altfel, într-o zi se poate tăia și Scriptura că unii nu mai au chef să o citească sau citesc doar două capitole din ea.

Last edited by Iorest; 23.10.2018 at 15:13:07.
Reply With Quote