Subiect: Versetul de azi
View Single Post
Vechi 02.12.2018, 19:08:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Am aflat mai demult, iar acum am cautat si am gasit aceste poze: https://doxologia.ro/locuri-sfinte/v...m-galerie-foto , din care se poate deslusi limpede ca Iisus n-a vorbit alegoric despre camila si urechile acului, ci foarte real a facut referire la spartura din zidul cetatii Ierusalimului numita Urechile Acului folosita de drumeti ca sa intre (sau sa iasa d) in cetate cand portile erau inchise, insa e foarte posibil (dupa cum se vede in poze) ca nu toti oamenii puteau trece prin mica spartura, daramite camilele; totusi, Mantuitorul spune ca mai usor ar intra camila prin "poarta" Urechile Acului decat bogatul in Imparatia Cerurilor.
O alta intrepretare, auzita de mine la o predica a parintelui Galeriu, este aceea ca Isus s-ar fi referit nu la camila, ci la franghia ori funia impletita din par de camila. Intr-adevar, acelasi cuvant pare a fi insemnat "camila" si "franghie". Or, Isus se adresa unor oameni care se indeletniceau cu pescuitul. Potrivit obiceiului Sau, de a-Si alege parabolele din domeniul cunoscut auditoriului, e posibil sa fi folosit termenul cu acest sens. Acei pescari probabil ca nu vazusera niciodata o camila, in schimb erau foarte familiari cu felurite feluri de franghii.

Este, in aceasta interpretare, mai mult decat o speculatie exegetica, deoarece a trece o camila prin urechila acului este nu greu, ci imposibil. Sensul ar fi, in acest caz, "bogatului ii este cu neputinta sa se mantuiasca". In schimb franghia, cu mult efort si mai renunantand la o parte din firele ei, poate ca s-ar putea strecura pe astfel de "cale ingusta". Astfel, cuvintele lui Isus ar trebui traduse: "mai usor trece franghia (impletita din par de camila) prin urechile acului decat bogatul sa se mantuiasca".

Una peste alta, in Vulgata apare clar "camila": facilius est enim camelum per foramen acus transire (...).

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote