Preotul Constantin Necula îndeamnă într-o scrisoare adresată copiilor români, apărută recent în volumul „Lăsați Copiii să râdă – 100 de scriitori români pentru Copilărie”, să nu se teamă că vor crește, să viseze și să lupte.
„Copilăria nu se termină niciodată. Vârstele merg cu noi mereu, toată viața. Frumusețea vieții este tocmai asta. Că poartă cu ea, deodată, toate vârstele prin care ai trecut, uneori sclipind în viață cele care vor urma”, notează părintele Constantin Necula în scrisoarea către copii.
„Copilăria nu există fără tine, fratele meu mai mic, Domnia Ta, Copil român. Mă tem că oamenii mari au început să uite că poți fi vesel și trist deopotrivă, cuminte și zbanghiu- acum zâmbesc tare când scriu asta- cu inima mare cât un măr văratec și neiertător ca o coasă în iarba verii. Starea ta este copilăria în toate vibrațiile sale de bine și lumină. Joci fotbal și te rogi cu aceeași seriozitate. Îți plac fructele pentru că miros frumos și sunt luminoase, știu. Tragi cu ochii la toate rafturile cu ciocolată ori prăjituri”.
În aceeași scrisoare părintele profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu critică modul în care părinții își trimit copiii la meditații, chiar înainte de a începe școala.
„Cred că ție-ți lipsește un anotimp din programul vieții: vara. Ești prea la școală. Uneori nici nu începi școala și deja ești la vreun curs, alergi la un antrenament ori, vai, la o meditație. Te pun prea devreme să înveți limbi străine și îți strică jocul învățării limbii păsăretului ori florilor, merilor și perilor”, menționează autorul scrisorii.
Preotul sibian îi îndeamnă pe copii să își asculte și să își respecte părinții și să nu se teamă să își facă prieteni.
„Nu știu ce să-ți spun că m-a făcut mai fericit în copilăria mea decât…copilăria. Azi mă uit la tine cu drag pentru că mi-am văzut copiii crescând și mi-am dat seama, dar asta este secret, numai între noi, că te iubesc pentru că semeni cu mine, semeni cu ei, copiii mei. Să nu te temi să crești, să visezi și să lupți. Te rog joacă-te, nu te lăsa. Citește. E important să-ți faci prieteni. Nu te teme să fii om, e fain tare. E minunat. Să înțelegi, cred că nu există mai mare dar decât să fii prietenul cuiva. Dacă poți, fă-te prieten cu Iisus Hristos, Puștiul ce se naște la Betleem, care este Dumnezeul nostru. Fă-te prieten și frate cu El, merită. Cum merită să te faci frate cu acei din jur care te respectă și te apără”.
„Cu cât crești ai să descoperi că poți iubi și urî, ierta ori certa, scrie, vorbi ori tăcea. Nu suntem chiar așa diferiți cum ne credem și nici așa de deștepți. Să te știi aproape de cele frumoase, să nu minți și să nu te minți. Vorbește mereu cu părinții tăi, sărută-i să le aduci aminte că sunt părinții tăi. Nu, nu că ar uita. Dar le place, chiar dacă nu recunosc”, spune părintele Necula.
La finalul scrisorii, părintele le dorește copiilor români o copilărie liniștită, „în ciuda neliniștii noastre”.
„Eu ți-am scris ție, copil român, câteva gânduri. Tu ești copilăria. Așa cum eu am fost copilăria. Și încă mai sunt. Te îmbrățișez și-l rog pe Dumnezeu, Prietenul nostru, să ai mereu parte de o copilărie luminoasă, frumoasă și liniștită. În ciuda neliniștii noastre, a celor mari și foarte neatenți la tine. Cu mare drag, Constantin Necula. Preot și tătic, copil părinților săi”,
Scrisoarea a fost publicată în volumul „Lăsați copiii să râdă – 100 de scriitori români pentru Copilărie”, Editura Libris, la inițiativa Fundației Salvați Copiii România