Atunci când Dumnezeu S-a pogorât în această lume, Domnul Hristos, El a devenit vizibil pentru noi, oamenii. Dumnezeu S-a făcut văzut. Și privindu-L, noi, de fapt, îl privim pe Dumnezeul cel Viu. El este Chipul viu al lui Dumnezeu în lume, Icoana lui Dumnezeu în lume (Coloseni 1,15). Și apărând această Icoană vie a lui Dumnezeu în această lume, Biserica Ortodoxă a reușit să-l apere pe om, a reușit să-l apere pe Hristos ca om. El, Dumnezeu fiind, a devenit om, ca să ne transmită nouă, oamenilor, Icoana lui Dumnezeu, Icoana vie a lui Dumnezeu pe care noi am acoperit-o cu tina păcatelor și a patimilor, am sluțit-o, am zgâriat-o prin toată viața noastră întinată. Domnul a coborât în această lume, a devenit om, cum se spune în minunatele cântări și rugăciuni, ca să înnoiască Chipul Său în om, să înnoiască Icoana sa în om, care a fost pângărită de patimi, pângărită de viciile noastre, stricată de păcatele noastre, încât omul a devenit sluțire a Icoanei lui Dumnezeu. Și El, pogorându-Se în această lume ca o curată, preacurată Icoană a lui Dumnezeu, ca Dumnezeu, a arătat ce este omul, ce este omul desăvârșit, cum trebuie să fie omul în această lume.
Căci ce înseamnă să fii Icoana lui Dumnezeu, să fii Chipul lui Dumnezeu? Aceasta înseamnă, frate: noi avem minte, iar mintea este chipul voii lui Dumnezeu în noi; avem simțire, avem inimă – aceasta este chipul lui Dumnezeu în noi; viețuim în această lume – aceasta este chipul viețuirii dumnezeiești; suntem ca icoane nemuritoare ale lui Dumnezeu- acesta este chipul nemuririi dumnezeiești. Și Dumnezeu ne-a creat asemenea chipului Său, ca să viețuim în această lume întru El, ca mintea noastră totdeauna să cugete: Ia aminte de unde ești, tu ești de la Dumnezeu, să ai gânduri curate, gânduri dumnezeiești. Atunci voia noastră este sănătoasă și desăvârșită, când se întoarce către voia lui Dumnezeu, către originea sa. Simțirea noastră este curată, sănătoasă, este dumnezeiască, dacă se călăuzește după simțirea dumnezeiască.
În această lume, noi purtăm, de fapt, o luptă neîncetată, o luptă pentru Icoana lui Dumnezeu care Se află în sufletul nostru. Cine o fură de la noi? Toți iconoclaștii, toți potrivnicii icoanelor, iar primul iconoclast este păcatul. Păcatul nu îl suportă pe Dumnezeu, nu îl vrea pe Dumnezeu nici în om, nici ea dimprejurul său. Iar în păcat iconoclastul principal este satana, împreună cu îngerii săi, diavolii. Ia aminte cum trăiești! Știi cine ești: măreția dumnezeiască în această lume. Îți cunoști vrednicia, trăiește potrivit cu ea. Iar pe aceasta întotdeauna o păzește numai Domnul Hristos, Sfânta Sa Biserică și toate sfintele puteri pe care El i le-a dăruit. Iată, Domnul i-a dăruit Bisericii toate mijloacele și puterile, pentru ca să păstrăm întru noi această măreție dumnezeiască și să o sporim până la cea mai înaltă măsură. Ne-a dăruit Sfintele Taine și sfintele virtuți. Iată, ce este sfântul post? Sfântul post este curățirea sufletului, curățirea icoanei din suflet de noroiul păcatelor, de smogul patimilor, de mâlul viciilor, dacă omul voiește cu sinceritate să-și curățească sufletul înaintea lui Dumnezeu, să curățească icoana sufletului său care este cu totul mânjită și cel mai adesea stricată de păcate. Domnul i-a rânduit Sfintei Sale Biserici sfântul post, pentru ca în cursul postului să ne curățim de orice întinăciune, să curățim acest chip dumnezeiesc, această icoană a lui Dumnezeu din noi, pe care am pătat-o.
Culmea a toate este atinsă prin Sfânta împărtășanie. Sfânta împărtășanie prin care fiecare dintre noi ne împărtășim – cu Cine? Cu însuși Domnul Hristos! Căci în Sfânta împărtășanie fiecare creștin ÎI primește pe Dumnezeu întreg, ÎI primește pe minunatul Domn Hristos, primește întregul Său Adevăr veșnic, întreaga Sa Dreptate veșnică, primește întreaga Sa Viață veșnică.
De aceea, fratele meu, Sfânta împărtășanie este cel mai însemnat eveniment în viața fiecărui creștin, cel mai important. Prin ea tu primești neștirbit nemurirea lui Hristos în sufletul tău, îl primești pe El întreg, primești Evanghelia Sa întreagă. Ia aminte cum trăiești, până în ziua de astăzi. Nu sluți chipul lui Dumnezeu din sufletul tău și nu-L răni pe Domnul Hristos, Care prin Sfânta împărtășanie a intrat în sufletul tău. Nu-I împleti prin păcatele tale cunună de spini în jurul capului. Nu-I întina minunatul și Sfântul Său Chip cu tina păcatelor tale, cu smogul patimilor tale. Ia aminte cum trăiești! Dacă până astăzi ți-ai îngăduit orice păcat, fie că ai furat, fie că ai săvârșit adulter, sau ai fost iubitor de argint, sau ai avut gânduri necurate în sufletul tău, ostenește-te ca pe toate acestea să le respingi. Tu îl săruți pe Domnul – ce răspundere, ce lucru înfricoșat! Știi, fiecare nou păcat al tău este o palmă peste Sfântul Sau Chip, fiecare păcat al tău este o lovitură de moarte în icoana vie din sufletul tău. Sinucidere este aceasta. Te-ai împărtășit, ai devenit purtător de Hristos, te-ai îndreptat, ți-ai îndreptat viața. Nu îngădui în niciun fel ca aceste dorințe să te ucidă. Gândurile cele rele aduc tulburare: luptă-te împotriva lor, nu te lăsa stăpânit de rău. Biruie răul cu binele! Biruie-1 pe diavol cu ajutorul lui Dumnezeu! Cu Dumnezeu suntem puternici, numai împreună cu Dumnezeu (psalmul 60,12). Altfel, fără El, oamenii sunt molii și ploșnițe, pe care diavolul le împrăștie cu unghia de la degetul mic. Noi suntem puternici numai împreună cu Domnul Hristos. Și El stăpânește asupra vieții noastre, asupra întregii vieți de pe pământ.
Cuvinte despre veșnicie, predici alese, Cuviosul Iustin de la Celie
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|