Salut! Am descoperit recent un site in care o fata care este si psiholog si este si credincioasa a descoperit cum sa scapi de gandurile de hula si explica si de ce. Siteul se numeste
www.scrupulosity.com, deoarece scrupulosity este fenomenul obesiv specific credinciosilor care se confrunta cu gaduri de hula, obscene, etc.
Recomand si celor care nu stiu engleza sa traduca si sa citeasca aceasta pagina:
https://scrupulosity.com/help-for-scrupulosity/
Acest psiholog a suferit de ganduri nedorite de hula timp de 11 ani pana sa se vindece si inca este credincioasa. Ea a gasit in bibile multe pasaje fac referire si ajuta oamenii cu aceasta problema. De exemplu, dupa toate suferintele prin care a trecut Iov deoarece voia sa stie tot, Dumnezeu l-a intrebat de ce a facut asta si el a raspuns simplu si genial: Nu stiu! De aici rezulta ca Dumnezeu nu doreste ca noi sa sa fim atotstiutori. Aceasta este numai o mica parte din articolul de mai sus, unde scrie ca si regele David avea astfel de probleme si ca problemele trebuie lasate pe seama lui Hristos. In articol este prezentat un pasaj din psalmii lui David unde spune ca David nu se lupta cu dusmanii nevazuti si spune ca Dumnezeu pregateste o masa pentru el in fata dusmanilor.
Yea, though I walk through the valley of the shadow of death,
I will fear no evil;
For You are with me;
Your rod and Your staff, they comfort me.
You prepare a table before me in the presence of my enemies;
You anoint my head with oil;
My cup runs over.
Surely goodness and mercy shall follow me
All the days of my life;
And I will dwell in the house of the Lord forever.
In articol spune cand gandurile vin sa nu incerci sa despici firu in patru de ce vin de unde vin... si percepi gandul apoi sa nu te chinui cu semniticatia, ci sa incerci sa gasesti emotia din spatele gandului ca acolo e problema care te supara, faptul cum te simti cand vine gandul. Eu de exemplu ma simt scarbit si rusinat. Apoi dupa ca identifici emotia sa iei gandul si sa iti imaginezi ca stai la masa cu Pastorul nostru, Dumnezeu. Duci gandul acolo iti iei masa in pace, nu te mai lupti tu cu gandul si lasi treaba asta pe seama lui Dumnezeu, Tatal nostru. Sunt mai mult chestii in articol.
Aceasta psiholoaga explica si de ce este foarte grea terapia pt aceste ganduri si de ce daca te duci la psiholog nu reusesti sa scapi de ele pentru ca ei fac terapie care constra in infruntarea gandurilor in mod direct. In aceasi masura daca incerci 100% pe calea bisericii nu reusesti sa scapi pentru ca cu cat de rogi mai mult sa scapi cu atat iti vin mai multe ganduri deoarece tu incerci sa controlezi ceva ce nu poate fi controlat. Esti ca un copil suparat de alti copii care isi bat joc de tine. Cu cat arati le arati ca te supara vorbele lor cu atat ei rad si mai mult de tine. Eu am locuit in Anglia si acolo cand copii rad unii de altii, cel care este victima batjocorilor spune: sticks and stones can break my bones, but words can never hurt me. Adica betele si pietrele ma pot rani, dar cuvintele niciodata.
In fine este mult de discutat. Cititi articolul de mai sus si daca aveti voi si alte solutii postatile aici.
Doamne ajuta!