View Single Post
Vechi 05.12.2020, 03:23:24
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Mă bucură deschiderea către curentele orientale, dealtfel unele dintre cele mai vechi din zona de spiritual. Însă ai grijă să nu o dai în sincretism ca poate deveni periculos, primejdios și confuz.Nu prea este foarte indicat să le amesteci, așa oricum. În primul rând nu poți aplica concepte hinduse pe Biblie sau invers. Asta tot face new age si alte curente :teosofic, spiritist etc,si nu este neapărat cel mai corect mod de a explica lucrurile. Însă fiecare trebuie luate individual, și tratate ca atare, fiindcă dacă le combini iese deja un lucru cu totul nou și nu neapărat corect, iese mai degrabă o deformare a ambelor. Ca și cum doar fiindcă regăsim concepte similare, sau doctrine, ritualuri etc, putem sa le combinam și iese ceva care da un mare numitor comun :Dumnezeu... Dar nu este chiar asa, în primul rând fiindcă, inafara de un studiu comparativ dpdv istoric, doctrinar, moral, ritual s. a, orice altă abordare, care vizează interpretări de ordin spiritual nu-și prea are rostul, dat fiind faptul ca sunt curente diferite, din timpuri diferite și zone diferite. Adică, da, am explicat in anumite topicuri asemenari, împrumuturi între Trinitatea, iconografie, ritualuri, doctrine. Dar sa operezi cu concepte gen:karma, reincarnare prin creștinism, Biblie nu prea își are rostul întrucât acestea nu sunt specifice, nu au o utilitate și nu prea pot fi integrate în teologia creștină. Mai ales ca au fost respinse și declarate erezii, Origen, mi se pare ca a abordat subiectul metepsihozei și Augustin, mai vag.Si creștinismul este o religie cam săraca, din păcate în zona de cunoaștere a spiritualului și a morții și abordării lumii astrale. Inafara de inovațiile creatorilor doctrinelor urgatoriu/vămile văzduhului și alte viziuni devenite pseudodoctrine nu prea exista chestiuni clare cu privire la zona de dincolo, în creștinism.
9. După acestea, m-am uitat și iată mulțime multă, pe care nimeni nu putea s-o numere, din tot neamul și semințiile și popoarele și limbile, stând înaintea tronului și înaintea Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și având în mână ramuri de finic.(Apoc7,9)
Oricine se poate mantui.

Prin Duhul Sfant toti oamenii avem acces la Constiinta Universala, nu numai crestinii, sau iudeii, sau tibetanii, astfel ca dovedind aceleasi valori morale inseamna ca daca oricare invatatura face aceleasi fel de rod, iubirea, pe mine nici nu ma intereseaza ce parere au unii sau altii. Pe tine te intereseaza?
E drept ca Iisus este prima si ultima garantie a iubirii, insa n-am sa resping sau sa evit acordarea iubirii unui iudeu sau tibetan fiindca nu vine de la Iisus, sau daca nu scrie in Scriptura negru pe alb.
Scriptura cuprinde minimul necesar pentru a crede, iar daca nu cuprinde nicio mentionare despre karma, ci doar despre mantuire ca prin foc(Is1,25)(Is26,11)(Is48,10), sau despre intoarcere binelui si a raului la locul de unde au plecat(Is3,10-11)(Iez22,31)(Osea4,9)(Ps6,7), eu n-am sa refuz sa pomenesc despre karma(care-i mai simplu si mai pe intelesul tuturor) doar fiindca nu e "politic corect".

25. Dar sunt și alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus și care, dacă s-ar fi scris cu de-amănuntul, cred că lumea aceasta n-ar cuprinde cărțile ce s-ar fi scris. Amin.(In21,25)
Și sus, printre stele, se-nchină.(pr. Dumitru)

Last edited by Demetrius; 05.12.2020 at 03:27:01.
Reply With Quote