View Single Post
  #4  
Vechi 17.02.2021, 12:08:41
Moroco's Avatar
Moroco Moroco is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.04.2019
Locație: Crestin Ortodox cu Calea ✝ Apocalipsa
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.768
Implicit Sa citim cate ceva si sa ne lamurim.

1.Trambita nr.1 preot ortodox din BOR.

Preotul Iosif Trifa a fost judecat si caterisit pe nedrept in 1937-1938 . A fost iertat si reabilitat postum de catre Sfantul Sinod al BOR in 1990 la intiativa par. mitropolit Serafim Joanta. De atunci Trambita nr.1 si OD sunt parte componenta a BOR. Multe priciesne frumoase cantate la liturghie sunt scrise de poeti ai Oastei Domnului.

"Dar toți cei care îndrăznesc să vorbească prea deschis, prea limpede și prea înflăcărat, trebuie să fie mereu prigoniți și să sfârșească pe o cruce. Când trimisul acesta al lui Hristos a spus:
Citat:
Iosif Trifa: nu numărul mătăniilor sau al pomenilor, sau al pelerinajelor…nici formalismul sterp încărcat de superstiții și bigotism…nici amestecătura de obiceiuri păgânești și destrăbălarea devenite tradiție, le vrea Dumnezeu de la noi, ci nașterea din nou, o viață nouă predată total în slujba lui Hristos și trăirea fiecăruia dintre noi în toate virtuțile Evangheliei. Aceasta este voia și porunca lui Dumnezeu. Și dacă ne numim creștini, aceasta se pretinde de la fiecare, dar mai întâi de la noi păstorii și îndrumătorii altora. Acesta și numai acesta este adevărul, – unul pentru totdeauna și pentru noi toți.
Acest adevăr nu i s-a putut răbda, ierta, uita."

Citat:
Dialog intre preotul Vasile Oatu si par. Iosif Trifa:

De cum ne-am văzut față către fată, Părintele Iosif m-a întrebat cu ochii înlăcrimați:

– Părinte Vasile, spune drept, credeai să mă mai vezi? Credeai să mă mai vezi și să mai putem vorbi amândoi acuma? Credeai să ne mai întâlnim?

Și i-am răspuns:

– Numai întemeiat pe minunea învierii, dar altfel nu.

– Părinte Vasile, a adăugat Părintele Iosif, de patru ori am fost înviat ca din morți. De patru ori am trecut prin moarte și Domnul m-a ridicat. De aceea nu mă mai tem de moarte și nici nu vreau să mă mai gândesc la ea. Văd că Dumnezeu mă are în grija Sa neconte*nit. Și atunci ce grijă mai pot eu avea? De acum fie voia Domnului. Eu nici nu mă mai gândesc la moarte.
Citat:
Ostas, poet si detinut pentru credinta in Dumnezeu. Traian Dorz: „Fiți și voi sfinți în toată purtarea voastră“ este o poruncă și nu numai un sfat, pentru toți credincioșii lui Dumnezeu. Dar mai ales pentru împreună-lucrătorii Lui (I Petru 1, 15). Căci mai ales ei trebuie să trăiască înaintea Lui în sfințenie și în neprihănire toate zilele vieții lor (Luca 1, 75). Îmbrăcați în omul cel nou, făcut după Chipul lui Dumnezeu, de o sfințenie și o neprihănire pe care o dă adevărul (Efeseni 4, 24). Și, după cum Hristos S-a sfințit El Însuși pentru ucenicii Săi (Ioan 17, 19), tot așa și ei trebuie să se sfințească pentru ucenicii lor. Fiindcă numai așa aceștia vor putea fi sfințiți în adevăr.

...pentru a face o lucrare înaltă, frumoasă și durabilă trebuie neapărat să te ridici mereu tot mai sus pe schelele sfințeniei. Căci numai de acolo vei putea spune cu tot curajul smereniei cerești: Urmați-mă pe mine, fraților… și uitați-vă bine la cei ce se poartă după pilda pe care o aveți în noi (Filipeni 3, 17). Vă rog să călcați pe urmele mele (I Corinteni 4, 16), căci și eu calc pe urmele lui Hristos (I Corinteni 11, 1). Ce ați învățat, ce ați primit și auzit de la mine și ce ați văzut în mine faceți! Și Dumnezeul păcii va fi cu voi (Filipeni 4, 9). Și voi înșivă ați călcat pe urmele mele și pe urmele Domnului… așa că ați ajuns o pildă pentru toți… (I Tesaloniceni 1, 6-7). Fiindcă atunci lucrarea ta va avea spre cine să privească și să se îndemne la sfințenie; tu vei fi o pildă înaltă pentru ea. De aceea, frate lucrător cu Dumnezeu, nu te mulțumi niciodată cu tine însuți, cu ceea ce ai ajuns să faci. Nu înceta niciodată să-ți dai toate silințele spre a uni tot mai mult și mai mult o virtute sfântă cu alta. O stare sfântă cu alta. O treaptă sfântă cu alta (II Petru 1, 5-11). Pentru ca încercarea credinței (și lucrării) voastre să aibă ca urmare lauda, slava și cinstea, la arătarea lui Iisus Hristos (I Petru 1, 7).

Cele trei mijloace de sfințire ale vieții, mai puternice, sunt:

1. Cuvântul Sfânt al lui Dumnezeu, Biblia. Cercetarea și meditația lui zilnică, cu toată stăruința atenției și cu toată dorința ascultării.

2. Rugăciunea fierbinte, adâncă, puternică, sinceră, iubitoare, necurmată și din toată inima… Însoțită cât mai adesea de post. Și totdeauna de înfrânare.

3. Părtășia frățească. Cercetarea frățească. Ajutorarea frățească. Unitatea frățească. Adunarea frățească. Ascultarea frățească. Dragostea frățească."
__________________
MoroncEkUlaș înVaț leppăd∈LUMEjuglu(fivrEhoț-șcaUsLEUz∈u=sminț∈E-=nEbUParv∈grozînș∈= pripIS∈xpuUnga+cârâmErid-fugid-logivina-stiEsin∈rEUtU-antisimțidur-lăudobasculaș-trădățol-scopbârf-tUt∈u-trufhus=altvisgrij-strescapoSS-f∈ciUkUxklacUj-ghinorokkciospădosdă-ter∈sUșefhUț-fant∈zis-progr∈xit=victiviclUadicdol t∈iasiamin∈ picUpic n facinatia gogoș∈rporkd∈luvulps sat∈ plâplaci sascapi d T sal∈faci tlaba mudara poftarmorE-pliktisU c@luatu-droghipocrițU-fakE) sascult iubimca ucemici CuvânteuL si FataTa

Last edited by Moroco; 17.02.2021 at 12:14:40.
Reply With Quote