Citat:
În prealabil postat de Iorest
Eu te iert, nu mă deranjează că-ți spui părerea, dar constructiv e să încercăm să aducem fiecare ce am citit interesant și într-un duh cât de cât creștinesc și să vedem ce e prin patristică, e scumpă o carte de patristică, asta e știu văd și eu și acum înțeleg și de ce e greu accesibilă.
|
Iorest, mă bucur că v-ați gândit și la mine, în urcușul creștin, dar să știți că nu am cu ce să vă pot ajuta. Eu și în filosofie mai am mult până să pot spune că am o bază de unde pot să îmi aduc aportul în paginile istoriei folosofiei. Cea mai mare parte a gândirii conștiente, inclusiv gândirea filosofică, trebuie să fie socotită încă printre activitățile instinctive; în această privință trebuie să învățăm să judecăm lucrurile altfel, după cum am făcut-o și în privința eredității și a trăsăturilor înnăscute. Așa cum actul nașterii nu este luat în considerare de-a lungul întregului proces evolutiv al eredității, tot astfel conștiința nu este opusă, într-un sens decisiv, instinctivului; cea mai mare parte a gândirii conștiente a unui filosof este condusă din umbră de instinctele sale, temelia fiind indispensabilă și nu aș putea fără a valida ficțiunile logice, fără a compara realitatea cu lumea pur imaginară a necondiționatului, fără a falsifica permanent lumea prin intermediul gândurilor. Iată dilema cu care eu sunt nevoit să mă confrunt. Cât despre teologie, ar fi exact opusul, condiționatul lumii imaginare falsificând permanent lumea prin intermediul gândurilor influențate de simțuri și afecte. Consider că un partener mai potrivit ar fi domnul Serafim, cu care am observat că aveți o chimie în dezbaterile teologice, având și o cunoaștere temeinică a textelor sacre, așa cum și dvs aveți. Sau chiar și domnul Psalm_23, o adevărată enciclopedie a scrierilor sacre, cât și a istoriei lor. Aveți de unde alege... dacă vă spun că mi-a luat o juma' de oră să caut 2 versete:))), sunt paralel cu Biblia.