View Single Post
Vechi 10.04.2022, 15:11:23
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul

Cum a murit Mircea Eliade?
https://www.antena3.ro/actualitate/i...or-421651.html

"A făcut o comotie cerebrală la el în casă si când a simtit că-i vine sfârsitul a reusit să scrie pe o coală albă trei lucruri: 1 să fiu incinerat, 2. la funeralii să fie un popa negru. 3. manuscrisele să-i fie date lui Culian. După asta a căzut într-o comă profundă din care nu si-a mai revenit", a povestit Stelian Plesoiu.

Daca stii ca-s aberatii de ce le postezi aici?
Eu am spus că a fost incinerat și că unii fac asta din tehnici orientaliste de a rămâne în contact, deci nu se știe dacă a fost voința lui sau a discipolilor săi, știu că am citit mai demult un articol atribuit părintelui Gheorghe Calciu care l-a întâlnit în persoană pe Eliade și acesta i-a spus că are o credință de țăran simplu, în acel articol părintele Calciu era contrariat de incinerare și că i-a ascuns asta Eliade.

Spicuiesc din articol :

Citez din Părintele Calciu:

„[...]M-am intrebat de ce Eliade ne-a lipsit de mormantul sau, la care sa fi putut noi merge. Incet-incet si-a facut drum in mintea si in inima mea gandul ca poate nu era el cel atat de vinovat, cat cei din jurul sau care l-au tarat intr-o aventura nefericita, profitand de boala si de durerea doamnei Eliade. Apoi mi s-a strecurat indoiala ca acestea s-au facut cu acceptul lui. Poate ca a fost un fel de complot al unora din cei indurerati de moartea lui, care au crezut ca vor capta astfel «energia» lui prin procedee orientale.

Cred mai curand ca cei care il iubeau si care nu aveau deloc «o credinta simpla de taran», au uzat de mirajele orientalisnului pentru a nu-i pierde «energia»

Interesant este ca Mircea Eliade, la intalnirea noastra, desi a vorbit de mai multi romani, nu a pomenit niciodata numele lui Culianu.

Autorul(Culianu) insista pe o anumita atmosfera cu puternica influenta orientala, amintind de despartirea lui Buda de ucenicii sai. Din aceasta cauza, si-a subintitulat articolul Mahaparinirvana.

Atmosfera de misticism oriental, cu unele aluzii la Iisus, amestecul sincretist al religiilor, credintelor si cultului, toate pledeaza pentru un aranjament determinat de jalea celor care se desparteau de cel care fusese centrul vietii lor intelectuale si, intr-un sens, spirituale.[/...]

Last edited by Iorest; 10.04.2022 at 15:20:54.
Reply With Quote