View Single Post
Vechi 18.04.2022, 23:17:39
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Obligatia de a scrie carti referitoare la tema propusa de tine o au preotii profesori din seminarii pentru uzul seminaristilor, dar cea mai autoritara experienta o au monahii si ei o impartasesc cu mult drag vizitatorilor particulari,sau ofera solutii bazate pe experienta lor tinand cont si de slabiciunile acestor clienti ocazionali.
Cel mai bine așa ar fi ca preoții profesori universitari să ia la pas toate mănăstirile cu tradiție și să documenteze într-o carte despre postul mare cum se practică la mănăstirile din România, Sihăstria, Putna, Cozia, Agapia, Cămârzani etc le-am dat exemplu pe cele mai mari.
Apoi să meargă pe Athos, sau în Israel la mănăstirea Sfântului Sava să vadă tipicul de acolo.
Apoi să ia exemple din parohiile de mir, începători și avansați cu exemple de pogorăminte și cu titlu de recomandare, să se specifice expres că cine postește cu ulei se poate împărtăși dar nu e postul de intensitate maximală acesta.

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Foarte multa subiectivitate cred ca este admisa oarecum in privinta postului pentru ca este o jertfa voluntara. De aceea ced ca nu se poate face o "reteta standard" despre post. Si limbajul de pe calendarele anuale este cam codificat pe intelesul monahilor; daca "de dulce"nu inseamna dulce(zahar), atunci probabil nici ulei nu inseamna ulei.
Nu am găsit nicăieri expresiile „de frupt”, sau „de dulce” scrise într-un calendar ortodox, cred că sunt expresii intrate în mentalul colectiv scrie doar Harți când se mânâncă și carne sau Post - dezlegare vin și ulei, sau post doar apă și pâine seara de pildă :

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna4

18 L Sf. și Marea Luni; Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

19 M Sf. și Marea Marți; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

20 M Sf. și Marea Miercuri; † Sf. Ier. Teotim, ep. Tomisului; Sf. Cuv. Teodor Trihina (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă. Nu se fac nunți)

21 J Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ. (Pomenirea morților - Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
Abia joi Ulei și Vin !

22 Sf. și Marea Vineri - Scoaterea Sf. Aer; Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru. Nu se fac nunți)

23 S Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Valerie (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)