„Văzându-mă zăcând fără de glas și fără suflare, plângeți toți pentru mine, fraților și prietenilor, rudelor și cunoscuților, căci ieri vorbeam cu voi și fără de veste mi-a venit înfricoșătorul ceas al morții. Ci veniți toți care mă iubiți și mă sărutați cu sărutarea cea mai de pe urmă, că de acum nu voi mai umbla și nu voi mai vorbi cu voi”.
Dragostea este în același timp și o reamintire a morții noastre. Când moare un prieten sau un membru al familiei, acest eveniment ne impresionează în mod deosebit, înțelegând sau reamintindu-ne că viața este trecătoare și de neîntors. Însă moartea scoate în evidență posibilitățile deosebite pe care viața ni le oferă, constituind un imbold pentru a ne arunca înainte mai cu curaj, în pofida primejdiilor care poate se întrevăd la orizont. Unii oameni, e posibil ca cei mai mulți dintre ei, să nu ajungă niciodată să aibă parte de o iubire profundă, până când înțeleg la moartea cuiva drag marea valoare a prieteniei și a dăruirii. Probabil că n-am putea niciodată să iubim cu pasiune dacă n-am ști că vom muri.
:|
|