Citat:
În prealabil postat de sergiu8
A spus Părintele la predica ca și un singur gând eretic dacă ai deja e o cădere din har.
Atât este de grav.
|
Pacatele sunt enumerate in mai multe etape: pacate capitale, pacate strigatoare la cer, pacate medii, si pacate mici atat cu fapta si cu gandul. Depinde ce e acel gand eretic, si despre ce e vorba.
Vroiam sa va povestesc una din experientele placute cand am fost impartasit dupa o perioada indelungata (ma spovedesc des in schimb). Nu ma laud, doar va transmit ce am simtit.
Am tinut post 2 saptamani, intr-un post de Craciun, si am fost sa ma spovedesc si sa ma impartasesc. Din momentul in care duhovnicul a pus mana pe capul meu cand am terminat spovedania simteam ca si cum ceva din capul meu se curata nush ce, si mi se inmuiase inima de tot.
Cand sa astept sa ma impartaseasca, simteam o stare mare de pace launtrica in mine, ca si cand vroiam sa ajut pe toata lumea, orice gand rau disparuse, imun la orice ispita. Ceva foarte frumos. Dupa spovedanie si impartasanie, ai pace in tine cateva zile inainte sa incepi sa o iei de la capat cu ganduri, incercari, ispite si alte cele.
Gandurile "eretice" pot veni si de la necuratul ca sa te ispiteasca, nu as putea zice ca esti eretic, dar din experientele din trecut se foloseste de amintiri neplacute ca sa te atace cand esti mai calm.
Eu cred ca cel mai bine ar fi ca harul sa fie numai cu tine, prin tinerea de post negru tot timpu + rugaciunile. Dar din punct de vedere, biologic, corpul are si el o limita. Si dimpotriva cand tii post negru iti dispar toate tampeniile din cap, si ti se si regenereaza corpul si sufletul.