View Single Post
Vechi 31.12.2022, 11:56:08
Krautrock Krautrock is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.07.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
„Din totalul de 2.9 milioane de elevi câți sunt în România, 2,1 milioane participă la orele de religie, potrivit unor statistici puse la dispoziția Școala 9 de Ministerul Educației. Pentru aceștia părinții au trebuit să depună o cerere că vor să frecventeze această oră.
Sunt multi. Ma refer nu la cei ce nu participa, ci la cei care participa. Stim foarte bine cum sunt facute cererile acelea, mai cu voia, mai cu forta, iar daca nu ar exista o presiune din partea scolilor si din partea societatii, procentul celor care ar participa la aceste ore ar fi mult mai mic. As putea spune ca elevii merg la orele de religie exact din acelasi motiv pentru care si oamenii obisnuiti merg la biserica: din obisnuinta si de frica. Daca orele de religie ar fi mutate din scoli in biserici, procentul ar scadea si mai mult, deoarece lumea nu e obisnuita sa mearga la biserica, iar una dintre sursele fricii ar fi eliminata. Ar mai ramane doar cei pentru care mersul la biserica e un lucru normal sau cei carora le e frica de Dumnezeu.

N-am zis nimic despre cei care merg la religie de placere. N-am zis, pentru ca acestia sunt putini. In primul rand nu vad ce e placut in a asista timp de un ceas la o lectie despre cum e organizat ritualul ortodox, sau despre doctrina Bisericii. La fel de neinteresant e si sa inveti pe de rost niste rugaciuni sau cantece religioase, mai ales ca evaluarea e facuta in spiritul milei crestine, astfel incat toti se vor trezi la sfarsitul anului cu note mari, altfel la anul n-au sa mai faca cerere de inscriere la ora de religie. Deci motivatia e aproape zero. Poate ca unii dintre elevi nu reusesc sa observe ipocrizia din spatele acestei ore, dar exista si unii care nu sunt atat de prosti incat sa nu isi dea seama ca toata aceasta disciplina e facuta pentru a asigura niste posturi unor absolventi de teologie care, fie ca n-au vocatie de preoti, fie ca n-au reusit sa-si procure o parohie (pentru ca probabil n-au avut resursele materiale necesare sau n-au avut "cunostinte").

Religia exista in scoala deoarece Biserica e incapabila sa organizeze singura pregatirea religioasa a propriilor enoriasi si astfel, in loc ca preotii sa-si ia din timpul lor pentru a face munca misionara, se ajunge la situatia in care Biserica se foloseste de "mercenari", adica indivizi platiti, insa din banii statului (deci ai altora) care sa faca treaba. Pana la urma, totul se invarte in jurul banului. Ajungi preot ca sa ai bani, dai bani ca sa ajungi preot si iei bani de la oameni pentru a-ti face treaba pe care spui ca o faci dezinteresat. Sa mai vorbim aici despre principii, n-are rost.

Si ca veni vorba despre principii mai ar fi ceva de zis.

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Trebuie o conlucrare mai mare între Biserică - profesor de religie - părinte, chiar ar fi interesant ca un grup de lucru preoți-părinți-profi de religie să scrie programa împreună și să fie o oră dinamică, atractivă, în care mereu se întâmplă câte ceva interesant.
Ora de religie nu e atractiva deoarece scopul ei fundamental a fost inca de la inceput ratat, anume acela de a face din elevi oameni mai buni. In loc sa le bati capul cu tot felul de nimicuri teologice, mai bine ai incerca sa le formezi o constiinta morala. Dar ca sa le formezi o constiinta morala, trebuie ca tu insuti sa fii un om moral. Zicala "nu fa ce face popa, ci fa ce zice popa" descrie foarte bine aceasta imposibilitate fundamentala. Daca Biserica nu e un model de moralitate, n-ar fi cazul ca ora de religie s-o preia altcineva? Sau sa se transforme in altceva ce sa reflecte mult mai bine nevoia de educatie morala?

Si mai e un lucru pe care majoritatea nu-l observa. Ora se numeste de "religie". Nu religie ortodoxa, nu catolica, nu protestanta. Si totusi se face religie ortodoxa, catolica, protestanta, adica un soi de prozelitism religios. Asta n-ar fi o problema daca beneficiarii acestei ore sunt de acord sa devina tinte ale acestui prozelitism. Dar daca, de exemplu, eu sunt un elev adventist si vreau sa studiez la ora de religie doctrina adventista, ce fac daca in scoala mea nu exista un profesor de religie adventista? Nu mi se ofera dreptul de a invata? Sunt obligat sa invat lucruri cu care nu sunt de acord? Bugetul de stat nu aloca bani si pentru pregatirea mea? Pai nu e cinstit!

Intr-o alta ordine de idei, ce pregatire in domeniul religiei imi ofera o ora la care studiez doar doctrina unui anumit cult? Cat de mult voi avea eu habar de ceea ce se intampla in alte culte religioase? Atunci cand la ora de religie ortodoxa mi se spune ca toti cei ce nu sunt ortodocsi sunt eretici, lucrul acesta nu ma lamureste cu nimic. Oricum, si altii spun despre mine ca sunt eretic, dar nu asta e problema, ci aceea de a intelege cum gandesc si ceilalti. Asa ca dupa gramada de ani pierduti la orele de religie constat cu stupoare ca n-am niciun habar despre fenomenul religios si ca toata povestea nu a fost decat o smecherie menita sa ma convinga sa merg la biserica, adica totul n-a fost decat pur prozelitism. Vorbeam despre ipocrizie? Se pare ca nu degeaba!

Last edited by Krautrock; 31.12.2022 at 11:59:17.
Reply With Quote