View Single Post
  #15  
Vechi 13.02.2023, 21:41:09
Iorest Iorest is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Mesaje: 4.769
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul
Oricum, suntem pe locul I in Europa la capitolul apartenenta religioasa. Concuram cu tarile arabe si cu India, adica tocmai cu acele locuri de pe planeta in care n-as dori nicidecum sa traiesc.
Semănăm cu Italia și Polonia țări catolice.

https://www.vaticannews.va/ro/biseri...1-la-suta.html

https://koaha.org/wiki/Religioni_in_Italia

Italia e totuși casă pentru papa, deci e centru de religie mondială, de aceea religia nu e neimportantă pt români, poate e un atu.
Zicea un părinte că angajatorul italian când o vede pe badantă că postește își aduce aminte de buncii lui sau de zona credincioasă a Italiei, cum erau în special prin zona Siciliei, deci oarecum muncitorii români dau și o mărturie și-i readuc la credință pe locuitorii din zonele unde s-au acomodat.

Din ce văd eu românul fiind hârșâit prin suferințe, greutăți și în general rob la stăpâni străini, fiind disprețuit de către unele națiuni conlocuitoare în Transilvania în Evul Mediu când era doar tolerat deși era majoritar, s-a prins de credință ca ultim resort.

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul
Daca procentul acesta ar reflecta si gradul de religiozitate, m-as mai gandi destul de serios ce sa aleg: Romania sau Iran? Din fericire, in buna traditie a poporului nostru, doar ne facem ca facem, asa ca nu luam religia prea in serios.
Pericolul în România ar fi să devenim o periferie a stricăciunii, cu speranță mică de viață redusă de droguri, adicții, jocuri de noroc, vagabondaj sexual și boli cu transmisie sexuală, fără acces la servicii medicale, fără familie cu familii promiscue sau nefuncționale, de aceea progresismul politic e un pericol, pt că generează ratare cum sunt în zonele progresiste din State, în fața vitrinelor strălucitoare înoți printre rahați și murdării lăsate de cei pe care sistemul politic i-a împins spre eșec.

Deci religia are un rol să ferească de ratări sociale, de viciu, remarca Mihai Neamțu că prin Arad sau unde sunt multe biserici per capita chiar de mai multe confesiuni, e infracționalitatea cea mai mică.

Deci dacă vrei siguranță publică pe stradă trebuie să accepți religia care dă un sens omului îl învață să ridice aproapele căzut între tâlhari(nu să-l tâlhărească), problema e că religia ajunge tot la familii cu posibilități financiare care-și permit pelerinaj de 1.000 de euro în Israel și cărți de cult, cultul ține tot de cultură, și nu ajunge suficient cât să deschidă minți și noi orizonturi și la păturile de jos expuse unui anturaj greșit.

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul
Deci nici recensamantul acesta n-ar trebui sa sa il luam prea in serios cand vine vorba de religie, pentru ca relevant e cata lume merge la biserica, nu cata lume se face ca merge sau spune ca merge.
Am fost azi la maslu, peste 100 de oameni la o slujbă în timpul săptămânii, în zi lucrătoare, unii preoți nu au la sat atâția nici Duminica, o fi bine ?
Părerea mea e că serialele turcești, coreene care țin captivi unii bătrâni distrug participarea la Biserică, plus divertismentul de proastă calitate, dacă nu ar fi deloc televizor și internet doar 2 ore pe zi oare ce ar face oamenii cu timpul lor ?

Citat:
În prealabil postat de Krautrock Vezi mesajul
Si pentru ca sunt unici in lume, romanii se duc la biserica doar pentru ca pe acolo duce drumul catre carciuma, locul unde omul daca vorbeste cu fiinte imaginare inseamna ca s-a imbatat, pe cand dincolo n-are nevoie de alcool ca sa faca acelasi lucru. Vorbesc despre fiinte imaginare pentru ca romanul nu e religios, ci e superstitios. El crede in duhuri, in moaste, in horoscop, in puterea cruciulitelor agatate de oglinda din fata parbrizului si, nu in ultimul rand, in puterea fotografiei lui Arsenie Boca, adica el crede in lucruri in spatele carora se ascund puteri cu caracter personal.
Sunt accidente cumplite în România, un om care petrece mult timp în habitaclul mașinii e normal să aibă nevoie de o protecție divină, să-i fie ferit drumul de un inconștient de pildă, deci e normal să sfințim mașina, să avem măcar o icoană acolo.
Moaștele sunt oamenii care stau la Prestolul Sfintei Treimi, deci credem că ei au reușit, sunt acolo sunt modele, la capătul opus budiștii, vikingii și alții incinerează ca niște sălbatici trupul, batjocorind Templul Duhului Sfânt.

Adică dacă cineva și-a sfințit viața cât să învingă pornirile atavice, și care țin de partea animalică, și dacă mulți se vindecau atingându-se de trupurile apostolilor, de ce nu ar avea și trupul un rol de vehicul prin această viață, care a ajutat și el la sfințire ?

De ce trupul nu are valoare, dacă tu aduci o inovație cu ajutorul minții, oare nu te-a ajutat și ochiul să citești, să observi, ochiul nu a avut rolul lui în geneza inovației ca micro-proces ?
__________________
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2.

Last edited by Iorest; 13.02.2023 at 23:39:54.
Reply With Quote