View Single Post
Vechi 26.04.2023, 22:55:57
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Repet: în cazul prezentat pe topicul de față eram interesat cum ar reacționa administrația bisericească dacă un credincios statistic le-ar comunica demisia din calitatea de membru al BOR.
O respinge ca inadmisibilă :), statutul B.O.R. nu prevede lepădarea de Botez și Taina Mirungerii 2 Sfinte Taine printr-o hârtie.
Culmea e că din B.O.R. poți să fi exclus prin afurisanie arhierească, excomunicare sinodală, dar prin act de voință proprie adica demisie semnată, nu.

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
De altfel, eu cred că demersul lui George R. este fie neserios (o încercare de a atrage atenția asupra sa), fie e mai serios decât pare la prima lectură (criză existențială urmată de revoltă împotriva oricărei forme de autoritate exercitată asupra sa).

L-am trimis să-și dea demisia din BOR cu speranța (incertă) că cineva cu autoritate pastorală și cu harul lui Dumnezeu la purtător, va sta de vorbă cu el la modul cel mai serios.
Eu mi-am dat seama de stratagema ta care e o formă inteligentă de a spune unei administrații bisericești că nu simți pastorația Bisericii, e un fel de a semnala nevoia de consiliere spirituală, de aceea eu nu am criticat ce ai zis, chiar m-am bucurat că am văzut scris MihailC acolo după atâtea luni.

Oricum nu cred că vorbea nici măcar cu un episcop vicar (care nu e episcop plin la palier administrativ bisericesc) ar fi vorbit eventual cu vreun preot responsabil din sectorul cultural-misionar al eparhiei.

În București am înțeles că sunt vreo 7 protopopiate doar pe zona București și împrejurimi, fiecare protopopiat cu minim 15-20 de parohii arondate, fiecare parohie cam cu 2 preoți, unele și cu 3-4 preoți + diaconi, dacă nu sunt capele de spital, penitenciar, cimitir, etc.

Preoți de unde să alegem sunt destui, cu cât e mai mare orașul, important e că dacă aștepți să vină ei la tine, s-ar putea să nu vină și tu trebuie să depui efort să mergi spre ei.

Last edited by Iorest; 26.04.2023 at 23:16:54.
Reply With Quote