Citat:
În prealabil postat de Iorest
Nu cred că există o astfel de funcție nici în alte țări
|
Mai m-am uitat putin la asta si vad ca Patriarhia Ecumenica a avut ca purtator de cuvant pe Arhimandritul Dositheos Anagnostopulos (e.g.
scrie aici) si acum ar fi Arhidiaconul John Chryssavgis. Pentru Patriarhia Rusa, vad ca Parintele Alexander Volkov ar avea un rol asemanator (e.g.
mentionat aici). Deci nu e ceva intru totul specific Romaniei, dar pare totusi o pozitie noua pentru toata lumea. Ce pare specific Romaniei este faptul ca avem purtator de cuvant un mirean. Nu stiu cand a fost introdusa prima oara aceasta pozitie si unde. Pare ceva de sfarsit de veacul al XX-lea, probabil dupa 1995. S-ar putea chiar Romania sa fi fost prima dintre patriarhate, nu stiu sigur.
Dar stii ce e interesant? Vaticanul are purtator de cuvant cel putin din 1984, deci dinainte de patriarhatele ortodoxe din cate vad. Primul pare sa fi fost Joaquin Navarro-Valls (mirean), apoi Federico Lombardi (preot), apoi Greg Burke (mirean), apoi Matteo Bruni (mirean). Deci majoritatea au fost mireni.
Deci de unde vine ideea de purtatori de cuvant ai patriarhiilor ortodoxe? De unde ideea de a avea mirean ca purtator de cuvant? In lipsa dovezilor contrare, eu vad ca de la romano-catolici vine acest obicei!