Capitolul I
1. Sunt două căi, una a vieții și una a morții; dar este o mare diferență între cele două căi.
2. Calea vieții este aceasta: mai întâi, să-L iubești pe Dumnezeu, care te-a creat, în al doilea rând pe aproapele tău ca pe tine însuți, iar toate lucrurile pe care nu vrei să ti le facă ceilalți ție să nu le faci nici tu altuia.
3. Invățătura acestor cuvinte este aceasta: Binecuvântează-i pe cei ce te blesteamă, roaga-te pentru dușmanii tăi, și ține post pentru cei ce te persecută; căci ce mare lucru este să-i iubești pe cei ce te iubesc? Nu fac până și neamurile la fel? Dar tu iubește-i pe cei ce te urăsc și nu vei mai avea dușmani.
4. Abține-te de la poftele cărnii și ale trupului. Dacă cineva te lovește peste obrazul drept, întoarce și celalalt obraz și vei fi desăvârșit. Dacă cineva te roagă să mergi împreună cu el o bucată de drum, tu du-te mai mult; daca cineva îți ia mantaua, dă-i și tunica, daca cineva ia de la tine un lucru care este al tău, nu i-l cere inapoi, căci nu poti face aceasta.
5. Dă tuturor celor care cer de la tine, și nu cere înapoi, căci Tatăl dorește ca din cele cu care te-a binecuvântat pe tine să dai tuturor. Binecuvântat este cel care dăruieste, conform poruncii acesteia, căci fară de vină este el. Dar vai de cel care primește; căci dacă un om primește ceva de care are nevoie, el este fără vină; dar, dacă cel care primește nu are într-adevâr nevoie, va da socoteală: de ce a primit și pentru ce scop; și când va ajunge în nevoi va fi analizat cu atenție după faptele lui, și nu va ieși din asta până când nu va plăti până la ultimul sfanț.
6. Dar despre asta s-a mai spus și: Lasă pomana ta să asude în mâinile tale până când vei ști cui va trebui să o dai.
Capitolul II
1. Iar cea de-a doua poruncă a învățăturii este aceasta:
2. Să nu ucizi. Să nu comiți adulter; să nu-i strici pe cei tineri; să nu fii desfrânat. Să nu furi. Să nu folosești vrăjitoria; să nu faci vrăji. Să nu mijlocești avortul, nici să nu ucizi copilul nou-născut. Să nu râvnești la bunurile aproapelui tău.
3. Să nu comiti sperjur. Să nu faci mărturie mincinoasă. Să nu vorbesti rău; să nu te porți cu răutate;
4. Să nu fii cu doua fețe, căci duplicitatea limbii este o capcană a morții.
5. Vorbele tale să nu fie false sau goale, ci legate de fapte.
6. Să nu fii invidios sau lacom, sau fățarnic, sau rău, sau mândru. Să nu îndemni la rău pe aproapele tău.
7. Să nu urăști pe nimeni, ci pe unii să-i mustri iar pentru alții să te rogi, iar pe unii să-i iubești mai mult decât pe tine însuți.
Capitolul III
1. Fiul meu, fugi de orice rău și de tot ce este asemenea răului.
2. Să nu fii pornit spre mânie, căci mânia duce la ucidere; nici părtinitor, nici certăreț, nici pătimaș; căci din toate acestea se nasc uciderile.
3. Fiul meu, să nu fii poftitor, ca pofta duce la desfrâu; să nu spui cuvinte de rușine, și nici să te uiți cu ochi pofticioși, că din toate acestea se nasc adulterele.
4. Fiul meu, să nu ghicești viitorul după zborul păsărilor, pentru că aceasta duce la închinare la idoli; să nu descânți, să nu ghicești în stele, să nu folosești vrăji; tu să nu vrei să vezi acestea, că din toate acestea se naște închinarea la idoli.
5. Fiul meu, să nu fii mincinos, pentru că minciuna duce la hoție; nici avar, nici iubitor de slavă deșartă, că din toate acestea se nasc hoțiile.
6. Fiul meu, să nu fii cârtitor, pentru că te duce la hulă; nici încăpățânat, nici cu gând rău, că din toate acestea se nasc hulele.
7. Ci să fii blând, căci cei blânzi vor moșteni pământul.
8. Să fii îndelung răbdător, și milostiv, și fără răutate, și pașnic și bun, și mereu să tremuri la vorbele pe care le-ai auzit.
9. Să nu te înalți pe tine însuți, nici să ai sufletul tău îndrăzneț. Să nu se lipească sufletul tău de cei semeți, ci să ai legaturi cu cei drepți și cu cei umili.
10. Cele ce ți se întâmplă se le primesti ca bune, știind că nimic nu se face fără Dumnezeu.
Capitolul IV
1. Fiul meu, să–ți aduci aminte, ziua și noaptea, de cel ce-ți grăiește cuvântul Domnului și să-l cinsteăti ca pe Domnul, că unde se vorbește despre Domnul, acolo și Domnul este.
2. Să cercetezi în fiecare zi fața sfinților, ca să afli pacea în cuvintele lor.
3. Să nu faci dezbinare, ci să-i împaci pe cei ce se ceartă. Să judeci cu dreptate și să nu te uiți la fața omului când mustri pe cineva pentru pacatele lui.
4. Să nu șovăiești gândind ce va fi sau nu va fi.
5. Să nu fii cu mâinile întinse la luat și cu ele strânse la dat.
6. Dacă ai dobândit ceva, să dai cu mâinile tale o răscumpărare pentru păcatele tale.
7. Să nu stai la îndoială când să dai ceva, nici să murmuri când dai, căci tu știi cine este Bunul Răsplătitor al plății.
8. Să nu întorci spatele celui ce este în nevoie, ci să împarți toate ale tale cu fratele tău, și să nu zici că sunt numai ale tale; căci dacă împarți din cele nepieritoare, cu atât mai mult trebuie să împarți din cele pieritoare.
9. Să nu-ți iei mâna de la fiul sau de la fiica ta, ci încă din pruncie să-i înveți frica de Dumnezeu.
10. Când ești supărat să nu împovărezi pe sluga ta sau pe slujnica ta care și ei nădăjduiesc în același Dumnezeu, ca nu cumva ei să nu mai aibă teamă de Cel ce este Dumnezeul tău și al lor. Că Dumnezeu nu vine să ne cheme dupa fața noastră, ci vine la aceia pe care i-a pregătit Duhul.
11. lar voi, cei care sunteți robi, să vă supuneți stăpânilor voștri ca și chipului lui Dumnezeu, cu modestie și cu teamă.
12. Să urăști orice fățărnicie, si tot ce nu este plăcut Domnului.
13. Să nu părăsești poruncile Domnului, ci să păstrezi ceea ce ai primit, fără să adaugi și fără să scoți.
14. In congregație (/biserică) să–ți mărturisești păcatele tale și să nu te duci la rugăciune cu conștiința rea.
Aceasta este calea vietii.
Capitolul V
1. Calea morții este aceasta: Mai întâi de toate este rea si plină de blestem: ucideri, adultere, pofte, desfrânări, hoții, idolatrii, vrăjitorii, farmece, furturi, mărturii mincinoase, fățărnicii, inimă vicleană, înșelătorie, mândrie, răutate, încăpățânare, lăcomie, cuvinte de rușine, invidie, nerușinare, îngâmfare, fudulie, preamărire de sine.
2. Prigonitori ai celor buni, urâtori de adevăr, iubitori de minciună; nu cunosc răsplata dreptății, nu se lipesc de bine, nici de dreapta judecată; nu priveghează spre bine, ci spre rău; bunătatea și răbdarea sunt departe de ei; iubesc cele deșarte, umblă dupa plată nemeritată, nu au milă de săraci, nu trudesc alături de cel împovărat, nu recunosc pe Cel care i-a creat, ucigași de copii, stricători ai lucrării mâinilor lui Dumnezeu, întorc spatele celui în nevoi, asupresc pe cel strâmtorat; apărători ai bogaților, judecători fără de lege ai săracilor, plini de tot păcatul.
Fie ca voi, fiilor, să fiți izbăviți de toate acestea!
Capitolul VI
1. Vezi să nu te abată cineva de la această cale a învățăturii, că acela te îndepărtează de Dumnezeu.
2. Dacă cu adevărat poți purta tot jugul Domnului, desăvârșit vei fi; dar dacă nu poți, fă ceea ce poți.
3. Cu privire la mâncări, ține ce poți, dar ferește-te tare de cele jertfite idolilor, ca asta este slujire a unor zei morți.
Capitolul VII
1. În ce privește botezul, să botezați astfel: Dupa ce i-ați învățat mai înainte toate cele de mai sus, botezați în numele Tatalui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, în apă curgătoare.
2. Iar dacă n-ai apă curgătoare, botează în altfel de apă; iar dacă nu poți în apă rece, atunci în apă caldă.
3. Însă dacă nu ai nici una nici alta, toarnă pe cap de trei ori apă, în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh.
4. Dar înainte de botez, să postească cel ce botează și cel botezat, ca și alții care pot; dar să poruncești ca cel ce va fi botezat să postească cu o zi sau două înainte.
Capitolul VIII
1. Postirea voastră să nu fie precum cea a fățarnicilor, că ei postesc a doua și a cincea zi a săptămânii (n.t. lunea și joia); voi însă să postiți în a patra zi (n.t. miercurea), și în ziua pregătirii (vinerea).
2. Nici să nu vă rugați ca fariseii, ci cum a poruncit Domnul în Evanghelia Sa, adică să vă rugați așa: ”Tatăl nostru, care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău. Să vină Impărăția Ta, să se facă voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă datoriile noastre, precum și noi iertăm datornicilor noștri. Și nu ne lăsa pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Că a Ta este puterea și slava în veci.”
3. Să vă rugați așa de trei ori pe zi.
Capitolul IX
1. Iar cu privire la euharistie, să dați mulțumire astfel:
2. Mai intâi potirul: „Îți mulțumim Ție, Părintele nostru, pentru sfântul vin al lui David, sluga Ta, pe care ni l-ai facut nouă cunoscut prin Iisus, Fiul Tău. A Ta fie slava în veci”.
3. Iar pentru frângerea pâinii: „Îți mulțumim Ție, Părintele nostru, pentru viața și cunoștința pe care ne-ai făcut-o cunoscută nouă prin Iisus, Fiul Tau. A Ta fie slava în veci”.
4. ”Dupa cum această pâine frântă a fost împrăștiată pe munți și fiind adunată a ajuns una, tot așa să se adune Biserica Ta de la marginile lumii în împărăția Ta, căci a Ta este slava și puterea prin Iisus Hristos în veci”.
5. Dar nimeni să nu mănânce sau să bea din euharistia voastră, ci numai cei ce au fost botezați în numele Domnului; căci și cu privire la aceasta, a spus Domnul: „Nu dați câinilor ceea ce este sfânt”.
__________________
„Nu e rău televizorul ci e rău ascultătorul dacă rău îl folosește și rău vremea-și cheltuiește” - Părintele Cleopa
|