Structura preliminara
Asta e structura istoriei dupa cum o inteleg momentan.
1. 0-600: Intaia perioada de ortodoxie romaneasca (perioada "protoromaneasca")
In perioada asta nu exista mare lucru specific romanesc. Am fost crestinizati de Apostoli, am avut martiri in timpul persecutiei diocletiane, si aveam un centru crestin puternic in Dobrogea. Adica de aici ne-am agonisit esenta ortodoxa.
2. 600-1100: Ruptura slava
Aici lucrurile incep sa se incetoceseze. Sunt razboaie cu slavii, apar probabil aromanii, megleno-romanii, istro-romanii la sud, vine imperiul bulgar, avem horepiscopi prin tara probabil.
3. 1100-1700: A II-a perioada de ortodoxie romaneasca (perioada voievodala)
Desi primele veacuri din aceasta perioada nu sunt documentate bine, aici par ca se reiau radacinile ortodoxiei romane. Probabil incepem sa avem episcopii, Ardealul este anexat, iar prin 1300 deja avem ceva solid. Avem mitropolii, copisti, incepem sa printam scrieri bisericesti. De prin 1400 deja ne apropiem de primul apogeu romanesc: Stefan cel Mare, manastirile din Moldova, Neagoe Basarab, lucrurile merg bine. In anii 1600 ajungem la apogeu: Mihai Viteazul, Matei Basarab, Vasile Lupu, scoala de la Dragomirna, Dosfotei, se tine sinodul panortodox la noi, vine Antim Ivireanu, culminam cu Brancoveanu si martirizarea sa.
4. 1700-1800: Ruptura fanariota
Cu venirea fanariotilor, miscarea romaneasca se amelioreaza. Mitropolia in Ardeal se desfiinteaza, apar greco-catolicii. Avem aici pe Paisie de la Neamt si scoala lui deci nu se pierde cu totul cele agonisite.
5. 1800-1945: A III-a perioada de ortodoxie romaneasca (perioada autocefala)
De aici stie toata lumea ce s-a intamplat. Ortodoxia romaneasca are o noua renastere sub un chip foarte diferit dar tot atat de original si de puternic. Apogeul este in interbelic.
6. 1945-1990: Ruptura comunista
Aici stim.
7. 1990-prezent: A IV-a perioada de ortodoxie romaneasca (perioada curenta)
Aici stim.
Last edited by RappY; 16.10.2023 at 19:53:53.
|