Citat:
În prealabil postat de MineaPeter
De unde până unde o învățătură ca aceasta?...
Nașterea și Purcederea sunt valabile în veci, căci Sfânta Treime este neschimbabilă. Nașterea este a Fiului din Tatăl, iar Purcederea este a Duhului tot din Tatăl. Nu scrie nicăieri prin Sfânta Scriptură că Fiul purcede sau că va purcede pe Duhul atunci când lumea se va sfârși și va fi întemeiat Noul Ierusalim (atenție, NU cel pucios!). Și deși nu am citit de-a fir-a-păr cărțile Sfintei Tradiții - mai e cale luuungă - tot mă îndoiesc că vreun Sfânt a dat o astfel de învățătură fără a greși.
*
Și-acum, ca de la bărbat la bărbat:
Nenea Moroco, dumitale mai tacă-ți gura. Vorbești tare mult și încâlcești la cuvinte. Dumneata rostești o serie de adevăruri, dar în același timp contaminezi adevărul. Un veritabil talmeș-balmeș de învățături, trebuie să facem decantare ca la chimie. Încă de pe vremea lui „vsovi” tot așa greoaie exprimarea era! Citeam și pe atunci, deși nu aveam cont aici pe forum.
Lasă-i pe alții să vorbească despre treburile credinței. Sfântul Vasile cel Mare l-a certat pe bucătarul imperial Demostene cu „Vedem aici și pe necărturarul Demostene” și „Lucrul tău este să ai grijă de mâncări, nu să fierbi dogmele Bisericii”. Și a tăcut Demostene rușinat!
Așa că dumneata lasă-te de pu...cioace (sau „pucioase”) ! Așa cum catolicii trebuie să renunțe la Filioque și la celelalte erezii, iar protestanții, armenii, copții și ceilalți neortodocși la ale lor, și dumneata trebuie să te lași de Pucioasa și de vorbăria de prăsilă. Mai puțină vorbărie, mai multă dreaptă-credință. Cine are urechi de auzit să audă!
|
E unii infailibili anti purcedere si anti
Trambite pe aici, nu dam nume... vai lor ”saracii” de ei.
Te pun ei sa taci ca cica as
contamina Adevarul
inchipuindu-se mai mari si mai tari ca sfantul Nicolae, Palama sau chiar Vasile cel MARE.
Pai, cine a mai vazut sa poata fi contaminat Duhul Sfant???
Pe de alta parte domnule MineaPeter iti multumesc mult pentru marturisirea ta, ca citeai ce scriu inca de pe vremea lui vsovi.
Da' sa stii ca toti lenesii de pe forum care nu au aplecarea sa citeasca si sa inteleaga ce scriu si care se rezuma la a putea ei citi abea prima propozitie sustin ca de aia sunt ei lenesi si de aia n-are rost sa citeasca tot, sa rumege si sa inteleaga, pentru ca e ceva toxic, contaminant si un talmes balmes, o incalceala de nesuportat la care ei sarmanii ar trebui sa munceasca prea mult daca vor sa priceapa ceva util asa ca decat ca ei sa munceasca duhovniceste peste masura cica mai bine ar fi pentru ei ca io sa tac. Vor impreuna in latrat de haita violenta ca io sa tac pentru ca ei sa aiba mai mult timp... probabil mai mult timp sa faca bani si sa viseze la ce o sa faca cu ei... ca cu ce altceva ar fi domniile lor ocupati oare de se plang cand dau de greu?
Da' sa vezi atunci cand vin aialaltii sa ma ameninte, aia siguri de purcedere din Fiul inca de la inceput, sa-i vezi cum trimit viespii neoprotestanti, care s-au rupt de ei cica, sa ma fragezeasca si sa ma ia ca sa ma duca si sa ma predea la inchizitia papalâcului cel mare, care o sa ma judece ”drept” si o sa ma ameninte cu arderea pe rug ca pe Joana DArc daca mi-am permis sa ma dau mai catolic si mai infailibil decat liderii papalâcului lor si mai ortodox ca calugarii ortodocsi ce nu vor nici sa auda de purcedere.
Tuturor infailibililor slugarnici la baronul de Mieunhauhauzen le spun multumesc frumos pentru loviturile de topor peste gura. Iata intorc si celalat obraz avand zambetul pe buze pana la urechi, (pentru ca asa se implineste porunca ”Bucurati-va si va veseliti!.. atunci cand va vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra mintind pentru Mine caci rasplata voastra multa e la Ceruri.”)
Dar va intreb pe toti incruntatii suparati, cum oare va fi vreodata Fiul ca si Tatal daca din El nu va purcede niciodata Duhul Sfant? Oare nu asta e cea mai temeinica motivatie a ascultarii de Tatal? Oare nu atunci vom fi si noi ca Dumnezeu cand si din noi va purcede Duhul Sfant? Iar daca niciodata nu va purcede si din Fiul cum va putea fi El socotit ca fiind un Dumnezeu Adevarat ajuns la vremea maturitatii Sale care seama cu Tatal in toate inclusiv la purcedere? Si daca Fiul nu va ajunge la purcedere cum am putea sa spunem noi vreodata cuiva domnule preot sau domnule parinte daca nu avem nadejdea ca din el va purcede Duhul ajungand la deplina asemnare a sa cu Dumnezeu?
Parerea mea este ca chiar daca Duhul nu purcede din Fiul ci doar izvoraste ca un izvor ce are drept sursa pe Tatal, scopul suprem al Lui in ascultarea si desavarsirea Sa este atingerea starii de purcedere si din Fiul si daca se va intampla asta candva ne va comunica Duhul si Tatal negresit. Pana atunci avem doar ca scop suprem aceasta mare Fericire, adica sa fim si noi candva in viitor sau in Ceruri asemenea Lui Dumnezeu Tatal! Nu stiu, e oare mandrie aceasta mare si puternica ravnire ce se poate obtine numai prin ascultare si credinta in Dumnezeu? Iar daca nu e mandrie si e o urmare smerita a Domnului Iisus si a Lui Dumnezeu pana la capat, nu pricep de ce s-ar supara cineva atat de infailibil si atat de sigur pe sine sustinand ca io gresesc?
Iar daca gresesc poate spune cineva ce anume gresesc?
Stie cineva daca in viitor Duhul nu va purcede si din Fiul?
Daca nu stie, oare nu s-ar cuveni ca el sa taca si nicidecum io care cred ca asta e scopul maxim final?