View Single Post
Vechi 02.11.2023, 10:09:49
RappY's Avatar
RappY RappY is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
E Tomisul cea mai veche mitropolie de pe teritoriul canonic al B.O.R. probabil că da ?

Sunt sfinți importanți locali născuți sau formați în Dobrogea de pildă Ioan Casian, Epictet și Astion, Zotic, Atal, Camasie și Filip unii pictați în Catedrala Mântuirii Neamului ?
Da, si nu doar atat: Dionisie Exiguul cel care a stabilit calendarul in functie de nasterea Domnului, calugarii sciti care au propus formula theopasita, adopotata la Sinodul al V-lea Ecumenic, Ioan al Tomisului care era un mare teolog al vremii, etc.

Citat:
E limpede că Sile Bănescu nu e dispus să asculte nici dacă Academia Română ar îmbrățișa demersul de reactivare al Mitropoliei Tomisului, ba a mai fost și excesiv de nesimțit pe subiect.
Si cu asta de acord, Banescu e acolo sa dezbine. Se vede si aici ca doar sectantii il aplauda.

Cat despre adevarul istoric, aceste lucruri doar deruteaza si mai mult caci in linkul asta spune:
Citat:
(...) să reactiveze Mitropolia Tomisului, mitropolie care avea acest rang încă de pe vremea Mitropolitului Theotimus I (anii 399-401)
Deci in 2021 il puneau pe Theotimus I ca primul mitropolit, acum pe Marcu. Trebuie clarificate astea nu doar pentru cearta lor de acum, ci pentru istoria noastra sa o stim cat mai limpede sa putem spune si altora, inclusiv copiilor. Lucrurile astea trebuie facute cu grija.

Citat:
În prealabil postat de stefan florin
profesorul Constantin Barbu, in lucrarea sa "Monumenta Romaniae Historica" spune de unde s-au luat informatiile (manuscrisele unde apare numele lui Marcus al Tomisului) si in ce arhive se afla aceste manuscrise. Aceste lucruri se pot verifica. In loc sa dam slava lui Dumnezeu pentru faptul ca am fost binecuvantati ca popor cu astfel de inaintasi, ne punem bete in roti singuri. Doar un rauvoitor (cum e Banescu) aplica formula: Dumnezeu nu exista, pentru ca eu nu l-am vazut!
Nu e vorba sa vad eu manuscrisele, ca nu sunt istoric sau arheolog sa stiu sa le contextualizez, sa le autentific, si sa le interpretez. Este vorba de istoricii tarii sa scrie lucrari de cercetare care pot fi citite de publicul larg pe baza documentelor gasite.

Uite, de exemplu este pagina asta: https://ro.orthodoxwiki.org/List%C4%...ilor_Tomisului Eu am adaugat la Paternus mentiunea ca ar fi fost mitropolit, citandu-l pe Pr. Prof. Pacurariu din 1991. Daca s-au schimbat lucrurile, trebuie citat ceva academic, nu un articol de la ActiveNews sau o compilatie de lucrari arheologice neinterpretate academic, majoritatea inca nepublicate. Academia Romana nu este anti-crestina sa avem probleme aici, Aurel Pop, Petre Guran, Andrei Pippidi, Tudor Dinu, toti ar vorbi cu drag de crestinismul romanesc, dar nu prea e expertiza lor, trebuie cineva cum a fost Mircea Pacurariu sau Vasile Parvan, dar sigur se gaseste cineva prin Societatea Romana de Studii Bizantine sau undeva prin Institutul de Studii Sud-Est Europene (ambele din Academia Romana).

Daca documentele astea sunt noi gasite, trebuie doar rabdare, nu avem de ce sa ne grabim atat.

Last edited by RappY; 02.11.2023 at 10:17:55.