View Single Post
  #6  
Vechi 18.12.2023, 14:12:10
RappY's Avatar
RappY RappY is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 24.10.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 886
Implicit


Mai sus am vorbit de începutul Mitropoliei Țării Românești, întemeiată cu aducerea Sf. Iachint de Vicina (Dobrogea) în Argeș. Tot la fel ca în Țara Românească, și în Moldova exista o legătură foartre strânsă între conducerea politică și Biserică, după câte se poate observa în imaginea de mai sus. La fel ca în Imperiul Bizantin, principatele române au continuat o relație strânsă între împărăția pământească și Împărăția Cerurilor, atât voievozii cât și clerul servind înspre a proteja adevărul apostolic din Biserica Ortodoxă.

Astăzi este 18 decembrie, praznicul Sf. Daniil Sihastrul. Se poate observa că Sf. Daniil servea ca un nucleu duhovnicesc. Am scris în altă parte un post despre acest sfânt, așa că aici doar sumarizez cele 6 personaje prezentate mai sus:
  • Sf. Leontie de la Rădăuți - Episcop ieroschimonah, un mare tăritor și făcător de minuni, iubit ca sfânt de popor din timpul vieții.
  • Alexandru cel Bun († 1431) - A organizat Moldova ca stat autonom și mitropolie recunoscută de toate jurisdicțiile, oferindu-i un început duhovnicesc statornic.
  • Sf. Daniil Sihastrul - Ucenicul Sf. Leontie, un alt mare ieroschimonah văzător cu duhul, l-a îndrumat pe Sf. Ștefan cel Mare și a fost egumen la Voroneț.
  • Sf. Ștefan cel Mare († 1504) - A adus o epocă de aur pe plan bisericesc, politic, artistic, și cultural, servind ca un model pentru toți liderii ce i-au urmat.
  • Petru Rareș († 1546) - Continuă opera lui Ștefan cel Mare cu multă iscuțință și pioșenie, devenind și el un mare ctitor-voievod.
  • Grigorie Roșca († 1570) - L-a îndrumat pe vărul său Petru Rareș, continuând lupta împotriva otomanilor dar și curentul artistic început veacul anterior.
__________________
„Nu e rău televizorul ci e rău ascultătorul dacă rău îl folosește și rău vremea-și cheltuiește” - Părintele Cleopa
Reply With Quote