View Single Post
Vechi 06.02.2024, 12:58:39
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Păi tot Noul Testament a fost scris în greacă.
Știu, și Vechiul e în greacă dacă ne gândim la Septuagintă, și Platon a scris în greacă veche și e considerat precursor al creștinismului pictat pe zidul dinafara Bisericii și unii părinți Bisericești au scris în greacă veche.

Citat:
În prealabil postat de RappY Vezi mesajul
Multe sunt discutate în articol. Am luat de la slavi termeni legați de organizarea eclezială, dar nucleul credinței este dat de la romani în latină, de-aia Tatăl Nostru și Crezul sunt aproape integral primite în latină. Nimeni nu zice să nu folosim cuvinte slave, dar sunt secundare celor latine.
Am luat mulți termeni și de la slavi - stareț e termen slavon, arhimandrit - e din greacă Mandros cred că înseamnă obște - arhimandrit cred că ar înseamna păstor de obște literal.

Până și Misteriile cum zic greco-catolicii la Sfintele Taine sunt luate din greacă Mysterion, mystagogion - mistagogie, Agiasmă -Aghios scriu până mâine și nu mai terminăm

Ce e frapant e că Sile Bănescu folosea niște veritabile bombe discursive în 1998 înainte să apară Remus Cernea pe piață, USR-ul, Asociația Secular Umanistă sau discursul radical secularist, e efectiv o revelație cam cum gândea omul ăsta în calitate de profesor de religie.

Nu mă miră că sunt profesori de religie necăsătoriți, care stau prin concubinaj, sunt pro avort, pro capsare, nu participă la sfintele slujbe decât din ani în Paști, poate și votează usr, se poate zice la fel de bine că ora de religie e neatractivă când încape pe mâna unor neisprăviți frustrați în postura de profesor de religie, care predau fără har, fără însuflețire, sec, conceptual, strict niște mercenari care caută o soldă.

Last edited by Iorest; 06.02.2024 at 13:04:41.