Conspiraționiștii, experți în toate și în nimic
Aparenta erudiție a conspiraționistilor este de fapt un bluf. Negaționistii Holocaustului, gen Faurisson, și apărătorii lor, gen Karnoouh, recurg la acest baraj al trimiterilor stufoase menite să te strivească. La fel, cei care au transformat anti-vaccinismul într-o Weltanschauung. Nu pierd niciun prilej să-și reafirme fixațiile. Adeseori, aceste obsesii se suprapun cu putinofilia explicită ori abia mascată. Plus anti-americanismul deghizat în luptă împotriva „elitelor Coastei de Est”. Care elite sunt mercantile, „suprapuse”, „parazitare”. Nu există „societăți deschise”, e vorba de metaforele înrobirii voluntare.
În acest Schreckbild, o imagine menită să înspăimânte, Vestul malefic a încercuit biata Rusie, mereu subminată, mereu victimă a agresiunilor externe. URSS s-a prăbușit din cauza conspirațiilor tenebroase, interne și externe. Revoluțiile din 1989 au fost puse la cale de serviciile de informații occidentale, de Vatican, de iluminații bavarezi. Veritabilii trăgători de sfori? Soros, Mossad-ul, CIA și Papa.
Conspiraționismul cu aere savante mi se pare mai primejdios decât aiurelile debitate de Șoșoacă & Co. Când am ajuns în Statele Unite, la începutul anilor ’80, vedeam la colțuri de stradă din New York și Philadelphia persoane care destribuiau gratuit ziare și alte publicații ale „partidului” condus de un personaj numit Lyndon LaRouche. Citeai și te luai cu mâinile de cap: lumea era controlată din umbră de Trilaterală, de Clubul de la Roma, de Zbigniew Brzezinski și Henry Kissinger, de multinaționale, de Vatican.
Uitasem de “larouchieni”, mi-au revenit în minte în timpul pandemiei. N-au dispărut, sunt prezenți la „datorie”. Siguri de ei, fără teama de ridicol, perorând incontinent, ecouri servile ale propagandei rusciste, conspiraționiștii sunt experți în toate și în nimic. Și-au suspendat – în caz că l-au avut vreodată – discernământul intelectual și moral. Când și dacă se vor trezi, vor mima uimirea, stupoarea, perplexitatea. “Este imposibil ca eu să fi spus aceste tâmpenii, îmi sunt atribuite de perfizii inamici din umbră”. Și astfel o luăm de la capăt, cu Soros, cu masonii, cu multinaționalele, cu Înțelepții Sionului, cu Oculta, cu “Stai să-ți spun eu”…
- Vladimir Tismăneanu
https://putereaacincea.ro/conspirati...GW81wrF-pp_2dQ