Nostalgia se distribuie gratuit pe rețelele sociale, în speță pe Facebook. Adesea găsești aceleași poze cu legende în rusă, germană, bulgară, română, slovacă etc. Unii ar zice că e doar o coincidență. Sunt sceptic.
Astăzi a ajuns în fața mea o fotografie cu niște agricultori cu șapcă, bască sau pălărie, care mâncau pe o miriște, serviți de o doamnă bine. În apropierea erau niște combine și un camion de felul celor care se găseau în Est prin anii 1970-1980, plus o căruță cu cai.
Legenda care însoțește fotografia de colecție sună astfel:
„ - Pe vrema când eraum „săraci și înapoiați” iar pâinea se făcea din grâul țării... nu din cocă congelată din import!”.
Comentariile din postarea „originală” sunt variate, de la uimire, chiar revoltă, până la aprobări entuziaste. Nu te joci cu amintirile oamenilor.
De regulă nu (mai) intru în discuții cu cei care încearcă să-mi spună cât de bine a fost înainte de 1989. De această dată am făcut-o.
Am scris un mic comentariu, altcineva a ținut să mă corecteze:
„- D.D.: Undeva în Uniunea Sovietică sau oriunde altundeva în lagărul comunist.
- X: era la noi !
- D.D.: E plin Facebookul de poze „de la noi”, însă cu comentarii în rusă, germană, bulgară, română etc. Asta pentru ca oricine să se scalde zglobiu în apele nostalgiei.”
În discuție a intervenit o altă persoană (majusculele îi aparțin):
„- Y: Indiferent unde, pâinea era SĂNĂTOASĂ!
Acum din din... GUNOAIELE EUROPEI!
Nu mai huliți tot ce era BUN!
Și nu mai huliți tara!
Acum trăim într-o totala, HARABABURA în aceasta ,"MINUNATA" DEMOCRAȚIE!
care este cea mai înaltă forma de SCLAVAGISM modern și PROSTIE!!!”
Îi răspund:
„D.D.: Desigur, regimul comunist a avut o grijă deosebită față de oameni. Era liniște, ordine, fiecare era pus la locul lui, țăranii își dăduseră de bunăvoie pământul la colhoz, pâinea era din abundență pentru nomenclatură, pe cartelă pentru clasa muncitoare, securitatea veghea ca oamenii să nu vorbească neîntrebați, de gândire critică nu era nevoie, pentru că riscai să faci bătături pe creier, libertatea de a aplauda era garantată. Era minunat.”
„Dialogul” continuă.
- Dorin Dobrincu
https://m.facebook.com/story.php?sto...&id=1210318621