Revelatorul Ucraina: In acesti doi ani ai razboiului Federatiei Ruse pentru distrugerea Ucrainei, au ieșit la iveală pasiuni, propensiuni si atitudini ce tin, mi-e teamă, de zona psihologiei abisale. A fost si continuă să fie un fel de mult amanată defulare a celor care cred că Vestul e definitiv, fatal si incurabil satanizat. Un suprematism subjacent, un antiliberalism aprioric si apodictic mascat de pretentia (iluzia?) neutralității axiologice. Motivații absconse, suspiciuni absurde, vanități ultragiate, resentimente latente, se prea poate.
Nu mă interesează opiniile coroilor, ghilezanilor, gușilor, turcestilor, severinilor, margilor, tarziilor si capsalilor. Ei detestă tot ce tine de traditia democratică a Occidentului. Ei spun ceea ce spun demult. O caterinca defecta. In acesti doi s-a configurat insa, din zone care aspira la autoritate epistemica, o contestare, mai mult sau mai putin pamfletara, a necesitatii clarității morale. Mai exact, a obligației de a gândi. Hannah Arendt spunea că indistincția dintre Bine si Rău provine din absența reflecției, a gândirii. Numea aceasta stare de incremenire a minții, thoughtlessness.
- Vladimir Tismăneanu
https://m.facebook.com/story.php?sto...00016320197874