Perioada antică
E totuși interesant de gândit aici despre Biblii ilustrate. Ele nu au început în occident cum s-ar putea crede, poate odată cu iconoclasmul protestant. Ele au existat din antichitate, de când Constantinopolul ilustra cărți prin secolul V. Biblia sfântului (traco-)iliric Ieronim a fost și ea ilustrată, la fel și a gotului Wulfila, născut pe pământurile dacice. Bineînțeles și occidentul are o tradiție bogată a ilustrațiilor înainte de 1054, cu o contribuție însemnată din insulele britanice.
Evul mediu
În România, ilustrarea Scripturilor s-a reluat într-un chip unic prin picturile murale din mănăstirile făcute în „stilul moldovenesc” dezvoltat în timpul Sf. Ștefan cel Mare și adus la apogeu de Petru Rareș. Acestea redau învățăturile biblice într-un stil ce poate fi înțeles de oricine, fără a cere știință de carte.
În paralel, Tetraevangheliarele noastre erau frumos ilustrate cu miniaturi de marii noștri cărturari. Încă de pe vremea lui Alexandru cel Bun, Gavriil Uric împodobea Evangheliile cu ilustrații artistice. Această artă a continuat mult pe pământurile noastre, dominând un segment de artă românească până prin secolul XVII când am început să primim tiparnițe noi de la Sf. Petru Movilă. Tot în acest secol trebuie menționat mitropolitul miniaturist Anastasie Crimca și școala sa de caligrafi de la Mănăstirea Dragomirna. Astfel, opera lui Crimca reprezintă „o ultimă înflorire și sclipire a miniaturisticii moldovenești, în fața influenței crescânde a tiparului” (
sursă).
Modernism
Tiparnițele bineînțeles au adus o mare contribuție culturală prin tipărirea slujbelor în limba română. Dar ce s-a întâmplat cu arta miniaturistă și ilustrațiile? Din păcate, în secolul XIX, începem să vedem un abandon al artei autohtone și chiar a stilului răsăritean. Sf. Andrei Șaguna produce Biblia ilustrată (1858) care folosește grafică apuseană. Deși au fost încercări în secolul XX să se revină la ilustrații răsăritene, istoria nu ne-a permis să terminăm procesul de renaștere națională și astăzi putem vedea genul de biblii ca cele din primul post: desene animate luate din protestantism și o infantilizare a credinței.