View Single Post
Vechi 30.05.2024, 09:26:22
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Apoi Domnul S-a aratat iarasi lui Avraam la stejarul Mamvri, intr-o zi pe la amiaza, cand sedea el in usa cortului sau. Atunci ridicandu-si ochii sai, a privit si iata trei Oameni stateau inaintea lui; si cum l-a vazut, a alergat din pragul cortului sau in intampinarea Lor si s-a inchinat pana la pamant. Apoi a zis: “Doamne, de am aflat har inaintea Ta, nu ocoli pe robul Tau! Se va aduce apa sa Va spalati picioarele si sa Va odihniti sub acest copac. Si voi aduce paine si veti manca, apoi Va veti duce in drumul Vostru, intrucat treceti pe la robul Vostru!” Zis-au Aceia: “Fa, precum ai zis!”

Una din referirile fundamentale și absolut spectaculos credibile din Biblie.
Pentru a putea identifica in vechiul testament o viziune similară sau cel puțin asemănătoare cu cea propusă de teologie creștină cu privire la Sfânta Treime,ar trebui sa avem trei termeni diferiți care sa fie cel puțin în același context.

Iar celebrul stejar mamvri cu cei trei îngeri, chiar daca este cea mai populară și arhicunoscută imagine cel puțin ortodoxă a Sfintei Treimi,din punct de vedere teologic, chiar îmi pare rău să fiu cel care spune iar lucruri “neplăcute”,nu reprezintă “tehnic”condițiile necesare, înafara de numărul 3…(Rubliov….. Magnific oricum, dar sa reținem că atâta timp cât un simbol te transpune într-o formă eterică,aeriala și sublimă….)

Și vom vedea în continuare de ce….

Vorbeam despre chestii “tehnice”,ei bine chiar și dacă vorbim despre vechiul testament, pentru a “depista”o (pre )reprezentare treimica avem nevoie,logic,de trei Elemente Divine.

Iar acesta se pot regăsi în Vechiul Testament sub următoarele nume ….

Tatal…

Reprezentat prin următorii termeni:YHWH (Yahweh),Elohim,Adonai,El Shaddai ,El Elyon,El Olam,YHWH Tsidkenuv etc….

Fiul:.......

Messiah (מָשִׁיחַ, Mashiach)** - „Unsul” ,Fiul lui Dumnezeu (בֵּן־אֱלֹהִים, Ben Elohim),Fiul Omului (בַּר אֱנָשׁ, Bar Enosh),Emanuel (עִמָּנוּאֵל, Immanuel),Domn al Păcii (שַׂר־שָׁלוֹם, Sar Shalom),Ramura (צֶמַח, Tzemach),Păstorul (רֹעֶה, Ro'eh),Leul din seminția lui Iuda (אַרְיֵה מִשֵּׁבֶט יְהוּדָה, Aryeh miShevet Yehudah),Slujitorul Domnului (עֶבֶד יְהוָה, Eved YHWH),Conducătorul (נָגִיד, Nagid)

Duhul Sfânt :........

רוּחַ אֱלֹהִים (Ruach Elohim) „Duhul lui Dumnezeu”

רוּח (Ruach YHWH)„Duhul Domnului”
רוּחַ קָדְשְׁךָ (Ruach Kodshecha) „Duhul Tău cel Sfânt”
רוּחַ קֹדֶש (Ruach Kodesh) „Duhul Sfânt”

Ei bine aceste 3 elemente asociate în același context nu se găsesc în episodul mamvri,cel puțin nu contextual ci poate doar simbolic.

Avem doar pe “Tatăl”(YHWH)însoțit probabil de doi îngeri .

Geneza 18:1
"Și Domnul (יהוה, YHWH) i s-a arătat la stejarii lui Mamre..."

Geneza 18:3
"Și a zis: Domnul meu (אֲדֹנָי, Adonai), dacă am aflat bunăvoință înaintea Ta, nu trece pe lângă robul Tău."

Geneza 18:13
“Domnul (יהוה, YHWH) a zis lui Avraam: Pentru ce a râs Sara…”

Însă se găsește în alte pasaje din Vechiul Testament
.(Repet pe mine nu mă interesează decât să observ efectiv ce spune Biblia,vorba pocăiților :)) )

Totuși dacă vrem sa reprezentăm cat de cât “serios” și susținut din toate punctele de vedere o Sfântă Treime in Vechiul Testament (repet iarăși,eu nu o prea vad și nu cred că se intenționa o asemenea doctrină in iudaism),dar totuși dacă tot se dorește o asociere cat de cat…..Aceste pasaje de mai jos sunt mult mai relevante decât mamvri….

Isaia 42:1

הֵן עַבְדִּי אֶתְמָךְ־בּוֹ בְּחִירִי רָצְתָה נַפְשִׁי נָתַתִּי רוּחִי עָלָיו מִשְׁפָּט לַגּוֹיִם יוֹצִיא׃

Hen avdi etmach-bo bechiri ratzetah nafshi natati ruchi alav mishpat lagoyim yotzi.

„Iată Robul Meu, pe care Îl sprijin, Alesul Meu, în care sufletul Meu își găsește plăcerea. Am pus Duhul Meu peste El; El va aduce dreptate neamurilor.”

Isaia 61:1

רוּחַ אֲדֹנָי יְהוִה עָלַי יַעַן מָשַׁח יְהוָה אֹתִי לְבַשֵּׂר עֲנָוִים שְׁלָחַנִי לַחֲבֹשׁ לְנִשְׁבְּרֵי־לֵב לִקְרֹא לִשְׁבוּיִם דְּרוֹר וְלַאֲסוּרִים פְּקַח־קוֹחַ׃

Ruach Adonai YHWH alay ya'an mashach YHWH oti levasser anavim shlachani lachabosh lenishberei-lev likro lishvuyim dror vela'asurim pekach-koach.

„Duhul Domnului Dumnezeu este peste Mine, căci Domnul M-a uns să aduc vești bune celor smeriți; M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să vestesc robilor eliberarea și prizonierilor dezrobirea.”