În Enciclica Patriarhilor Ortodocși de la 1848, se face referire la al VIII-lea Sinod Ecumenic și este semnat atât de patriarhii Constantinopolului, Alexandriei, Antiohiei, și Ierusalimului, cât și de Sfintele Sinoade ale Constantinopolului, Antiohiei, și Ierusalimului. Se poate deci spune că cel puțin Constantinopol, Antiohia, Ierusalim, și Patriarhia Alexandriei acceptă un al VIII-lea Sinod Ecumenic, deci are suținerea jurisdicțiilor apostolice. Dintre contemporani, mitropolitul grec Ierotheos Vlachos și el susține că există nouă sinoade ecumenice, deci și Biserica greacă pare că este de acord.
Nu știu de Bulgaria, Serbia, Rusia, Georgia, și Macedonia de Nord. În România n-am auzit niciodată de un al VIII-lea Sinod Ecumenic.
Menționez că la acest sinod au participat aproape 400 de episcopi, deci un număr foarte mare, și, la acel moment, chiar și Roma a semnat și a aprobat sinodul, alături de toate celelalte patriarhate apostolice. S-au dat și canoane și a fost considerat ecumenic la timpul acela de bizantini. Bineînțeles, în acea perioadă (879-880) românii, rușii, și sârbi nu aveau episcopi activi să fi participat, dar bulgarilor le fuseseră trimiși 10 episcopi bizantini cu 10 ani înainte, care bănuiesc că au fost prezenți (nu am găsit o listă completă).
Dacă nu e clar, acest sinod a interzis modificarea Crezului, deci a fost un sinod împotriva ereziei filioque.
Despre contextul ce precede sinodul:
https://ro.orthodoxwiki.org/Schisma_fotiană (Emilian Popescu și Kallistos Ware)