Citat:
Institutul „Elie Wiesel” atacă Biserica Ortodoxă Română, după propunerea de canonizare a părintelui mărturisitor Ilie Lăcătușu
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” atacă Biserica Ortodoxă Română pentru propunerea de canonizare a părintelui mărturisitor Ilie Lăcătușu.
Într-un articol semnat de Petru Clej, pentru G4Media, directorul Institutului „Elie Wiesel” face următoarea declarație:
„Pe site-ul de știri al Patriarhiei, Basilica.ro, este o informație despre probabila canonizare a preotului Ilie Lacatușu. Eu sper, având în vedere atitudinea rezervată de până acum a Patriarhiei Române față de colaborarea unei părți a clerului cu Mișcarea legionară, că este vorba numai despre o solicitare și nu de o decizie deja luată. Ilie Lăcătușu a fost șef de cuib în perioada statului național legionar, iar în 1942-1943 a slujit în Transnistria, la Odesa și o localitate din județul Râbnița. Nu este cunoscut că ar fi reacționat cu empatie față de soarta evreilor deportați în Transnistria. La Odesa în toamna 1941 a fost un pogrom cu peste 20 de mii de victime, județul Râbnița a fost un loc de deportare, iar în oraș a funcționat un lagăr. Cred că nu greșesc dacă afirm că a slujit, cel puțin, cu indiferență față de aproapele lui, respectiv zecile de mii de evrei români și ucraineni pentru care Transnistria a fost locul execuției”.
Reamintim că preoții mărturisitori Constantin Sârbu și Ilie Lăcătușu sunt propuși pentru canonizare. Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat slujbele lor miercuri seară, în Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale din București. Pe agenda lucrărilor a figurat și aprobarea unui al treilea proiect de text liturgic: cel pentru Cuv. Arsenie de la Prislop, după cum a relatat RostOnline.
|
Nu am înțeles nici eu cât de confirmate sunt aceste 3 nume, în special Arsenie Boca, acuzat pentru multe erezii, niciodată clarificate de BOR.
Elie Wiesel ca de obicei vin cu tâmpeniile lor—poate chiar asta intenționau cei de la Basilica, să testeze apele.